Как да разпознаеш приятел в нужда?

Случвало ли ти се е да наблюдаваш отчаяна приятелка? Говоря за онази жена, която преминава през криза или голяма промяна и изглежда безсилна да се справи с онова, което й предстои.Може би си я виждала да плаче безспирно, може би – да търси съвети от тук и от там, а може би – да иска помощ от всеки.
Не, тя крещи за помощ от целия свят.
Сигурно и ти, както и мен, си имала най-искрения подтик да й помогнеш. Може би дори си се впрегнала да търсиш решения на нейния проблем. Няма да те изненадам, ако ти кажа, че това би била първичната реакция на всеки втори мъж (с изключение на мъжете с архитип Търговец). И той като теб би се втурнал да я спасява и да я брани от „лошите хора“, предизвикали този проблем. Нали?

Ако ти се случи отново – спри! Недей да й помагаш! Тя няма нужда от това! Човек, който най-много зове за помощ, най-малко се нуждае от нея. Той има нужда да БЪДЕ ИЗСЛУШАН, той жадува да бъде ЧУТ и РАЗБРАН. Той иска да усети твоята емпатия, за да види, че НЕ е САМ на белия свят.
Той няма да чуе твоите съвети, нито ще приложи решенията, които ще му дадеш. Всичките отговори винаги са били в него и твоята роля е просто да бъдеш там.
Защо му е на човек да търси помощ, която не ще? Може би защото не е готов да приеме твоята помощ, може би крещи, че иска, но не знае как, може би взимането и даването е най-големият урок, който трябва да научи и преди да го научи, няма да чуе и дума от твоята уста.“ Остави го да узрее и когато това стане, той ще се върне отново.

Ще ме попиташ: „А как да отлича човека, който просто има нужда да бъде изслушан и този, който наистина се нуждае от помощ и е готов да я приеме?“(Да ги наричаме за кратко Първият и Вторият).

Ще ти отговоря така:

*Първият – обсебва с проблемите си.
*Вторият – споделя, като казва:“Случи ми се нещо гадно/трудно/тежко. Имам нужда от помощ/съвет“

*Първият – е склонен да ОБВИНЯВА другите за проблемите си.
*Вторият – търси причината в СЕБЕ си. Той ще каже: „Мисля, че не правя нещата както трябва“ или „Може би не знам нещо, което другите знаят“ или „Какво да направя АЗ, за да може ситуацията да се промени?“

*Първият – ще те контрира за всеки довод, алтернатива или гледна точка. С ентусиазъм и енергия ще обясява как това НЕ МОЖЕ да се случи, как НЯМА да стане и как НИЩО не може да се промени.
*Вторият – ще се замисли и ще каже: „Може би имаш право“ или „В момента не мисля, че това е моето решение“ или „Защо не?“.

*Първият – ще ти доказва, че света е несправедливо място.
*Вторият – ще се чуди кои знаци от Вселената е пропуснал да прочете.

*Първият – най-често ще преекспонира проблемите си.
*Вторият – ще търси и други хора с подобен опит, за да види как да извлече поука от това.

И ако искаш да помогнеш на приятел в криза, независимо дали е узрял да приеме помощта ти или не, питай.
Питай го/я от какво има нужда.
Попитай го какво мисли, че би му помогнало в този момент?
Попитай го дали иска съвет или просто да го/я изслушаш?
И преди да ти дойде импулсът да даваш съвети, просто кажи, че ще бъдеш с него/нея в това през което преминава. Защото няма нищо по-страшно от това човек да мисли, че в страданието си е САМ.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятелите си!

banner

Искрено ваша,

bg_loader

снимка: www.giantcomfort.com

No Comments Yet

Leave a Reply