Как да разберем какво ни казват сънищата

Със сигурност ви се е случвало да се събудите посред нощ, заради нещо, което сте сънували, и то, без да имате представа защо. Защо, например, това, че сте видели оранжев слон, който върви по вода, обут в странни обувки, ви кара да се чувствате разтревожени?

Казват, че сънищата ни са израз на емоции и чувства, които таим дълбоко, дълбоко в дебрите на подсъзнанието си. Тълкуването им обаче е сложен процес и да разчитаме на тях като на път към човешката психика е все едно да намерим изход от лабиринт със затворени очи. Да, сякаш реалният живот не е достатъчно объркващ, но и сънищата ни карат да се лутаме в търсене на себе си.

Едно е сигурно обаче – те могат да бъдат прекрасни, освобождаващи и понякога именно в тях се крие отговорът на проблеми от реалния живот. Затова въпреки всичко си заслужава да се опитаме да изтълкуваме сънищата си. И най-малкото е интересно…

sleep1
Visit bollywoodshaadis.com

Нека започнем с малко факти! Ако спим нормално, сънят ни преминава през цикъл, който се състои от четири етапа, променящи съзнанието ни. Първите два са на лек сън, а те са последвани от състояние на бавен и дълбок сън. Всички фази се редуват една с друга, а сънищата се случват по време на всяка една от тях. Но най-фантастичните, странните и емоционалните са по време на така наречения REM сън. Или с други думи – в онзи момент, когато спейки, извършваме бързи движения с очите.

В такова състояние изпадаме между втората и третата фаза на съня. И именно тогава сънищата ни са най-запомнящи се! Защото REM сънищата провокират не само слуха и зрението ни, но и други сетива като вкус, обоняние и дори болка. Слава Богу, последното е само в редки случаи!

Състоянието на REM сън е наистина уникално. Представете си само – мозъкът възприема така, сякаш човек е в пълно съзнание, но в същото време тялото е парализирано. Това се дължи на действието на така наречения „Варолиев мост” – част от мозъчния ствол, който блокира всякакъв вид движения на мускулите. Но най-важното е, че именно в този момент сънуващият е изправен пред най-дълбоките и непознати дебри на своето подсъзнание. Каквито и потискани емоции да има, те се разкриват и представят, и то по нехарактерен начин. Ето защо често оставаме объркани и обмисляме с часове странните неща, които са ни са се присънили.

Но нека се върнем малко назад! А именно, към това как да тълкуваме тези сънища. Истината е, че няма точна формула, но най-важното е да обърнем внимание на чувствата, които те предизвикват у нас. С други думи – истинският смисъл на съня е скрит в нашия емоционален отговор на него. Чрез него можем да разберем какво се опитват да ни кажат нашите потиснати емоции и дори да осъзнаем защо сме потиснали именно тях.

А чували ли сте за така наречения „Осъзнат сън”? По време на него спящият е наясно, че сънува и може да контролира случващото се в съня си. Ако не искате да сте потиснати от собственото си подсъзнание, ще ви е интересно да се научите да го правите. За да успеете да се фокусирате обаче, ще ви е нужна много практика. Но състоянието на REM сън е идеално за случая, така че скочете смело в тенис обувките на оранжевия слон и започнете да се разхождате по водата…

Или с други думи – забавлявайте се, докато сънувате! Сънищата са, за да помогнат на реалния ви живот. И са уникални! Точно като вас.

 

източник: www.dormeo.bg

снимка: bollywoodshaadis.com

No Comments Yet

Leave a Reply