Превърнете негатива в сила?

Всеки от нас, от време на време изпитва, гняв, страх, разочарование, умора и напрежение. Не всеки обаче знае, как да ги превърне в сила, спокойствие, увереност и любов. Древните мъдреци са разбирали, че емоцията (била тя и негативна), носи в себе си огромна енергия. Ако се научим да управляваме тази енергия, тогава винаги можем да я използваме за наше и на близките ни добро. Как да направим това? Ето няколко урока по психологическо айкидо.

Как да се изпълним с положителна енергия по време на сън.

Преди сън, застанете в средата на стаята и максимално стегнете всички мускули за 2 минути. След това, максимално ги отпуснете за 2 минути. Повторете упражнението 3 – 4 пъти и веднага си легнете. Прекрасният, дълбок сън и бодрост на сутринта са ви гарантирани!

Как да превърнем негативните мисли в позитивни

Първо, поне 3 – 5 пъти на ден си представяйте, че излъчвате енергия и очаквате нещо прекрасно.
Второ, всяка вечер, като заспивате си представете, че летите в облаците, безтегловни, като пух. Божествена сила ви държи, обгръща ви със своята енергия и ви пее, като на дете.
Трето, запомнете, че негативните мисли привличат нещастия и болести, а позитивните – радост, здраве и късмет. Щастието е душевно състояние, то не зависи от външните условия. Затова по-рядко мислете за лоши неща. Ако сте щастливи, постарайте се да фиксирате и колкото е възможно по-дълго да задържите това състояние. Ако сте в труден период си спомните за него. В рамките на една седмица (при някой хора отнема повече), ще забележите, че мислите ви изцяло са приели позитивно направление.

Как да превърнем страха в любов

Седнете изправени – в поза лотос или по-турски. Поставете ръце пред себе си, с длани нагоре и ги кръстосайте. Лявата ръка да бъде отгоре. Големите пръсти да се опрат един до друг. Затворете очи и отпуснете тялото. Дишайте само през уста. Поседете така, без да правите нищо и без да мислите, поне 40 минути (отначало започнете с 10 мин. и постепенно увеличавайте) . Нека мислите ви да идват и да си отиват, плувайки наоколо и да се разтварят. Упражнението дава ефект, ако се изпълнява всеки ден в продължение на три седмици. В този период следва да се използва всяка възможност, за търсене на нови, приятни впечатления и усещания, както и да водите активен начин на живот.

Как да изхвърлите гнева

Ако сте разгневени или силно раздразнени, в никакъв случай не трябва да оставяте тези чувства в душата си. Необходимо е да ги отхвърлите, при това е желателно, това да не е върху причинителя. Затворете се в стаята и дочакайте, докато злобата достигне най-високата си точка. Сега протегнете ръка на горе – не е важно дясна ли лява, напрегнете я, леко откланяйки се назад и, без да свивате лакътя, в всички сили ударете по дивана (възглавница, навито на руло одеяло). Движението трябва да идва от цялото ви тяло, от пръстите на ръката до стъпалата! Удари можете да нанасяте до тогава, докато от вас не се излее цялата насъбрана злоба. При това може да викате, плачете, да тропате с крака, да ругаете, дори нецензурно. Ако това се окаже недостатъчно, строшете някакъв буркан ли бутилка, разкъсайте на дребни парченца вестник. Най-важното, направете го с чувство. Насладете се на своя гняв! Чувствайте как той кипи, бушува във вас и постепенно излиза. Дадената методика е напълно сериозна и се препоръчва от психолозите, занимаващи се с телесно ориентирана терапия.

Как да премахнем умората и напрежението

Уединете се в тиха стая. Седнете на пода или на стол с твърда седалка. Заемете поза на лотос или по-турски. Най-важно е гърбът да е изправен. Ръцете спокойно опрени на колената.

Направете дълбоко вдишване и почувствайте, как струйките на въздуха се вливат в носоглътката и се превръщат в някаква разредена субстанция, как тази субстанция прониква във вашите разширяващи се дробове и става още по-разредена. Обхваща ви усещане за вътрешно разширение и лекота. На лицето се появява усмивка. Плавно издишайте въздуха и отворете очи. Обърнете внимание, как се е освежила главата ви и е някак си по-светло наоколо! Първата крачка към освобождаването от умора и напрежение е направена.

Сега затворете очи и се съсредоточете в своето тяло, почувствайте го, от върха на пръстите на краката, до върха на главата. Отбележете, в кои места чувствата напрежение или спазъм в мускулите. Бавно, едно след друго, докоснете тези места с ръка, нежно поглаждайки ги и кажете: ”Отпусни!” След няколко минути вашето тяло ще се отпусне, ще ви се приспи. В този момент трябва да се обърне внимание на дишането: успокойте го, преведете го в хармония с отпуснатото ви тяло. Почувствайте хармония!

Упражнението трябва да се изпълнява ежедневно, в продължение на 20 минути.

Как да преодолеем болката, в това число – душевната

Ако във вас е възникнала болка от нещо преживяно, не бързайте да си тровите тялото с таблетки, антидепресанти или алкохол. Опитайте да се справите с нея самостоятелно. Като за начало намерете място, където никой няма да ви безпокои. Седнете в удобна поза или легнете по гръб. Фокусирайте вниманието си върху болката. Къде се намира нейното огнище? В главата, в сърцето, в стомаха, в душата. Съсредоточете се в тази болка, така че, да почувствате нейната материалност и плътност. Опитайте се да я сгъстите, усилите до краен предел, толкова дълго, докато тя не се превърне в точка, с големина, като главичка на карфица. В този момент, болката ще стане остра и режеща. Ако още известно време се концентрирате върху тази точка, ще усетите, че болката преминава.

На всички, които ще опитат тези практики желаем УСПЕХ! И не забравяйте да се последователни и упорите за да постигнете желания ефект!

източник: http://www.ladymagazine.bg

снимка:www.soshanti.com

No Comments Yet

Leave a Reply