Как да превъзмогнем хроничната умора и липса на енергия?

Страдате ли от хронична умора или изтощение? Струва ви се, че енергията никога не ви стига за да свършите всичките си ангажименти? Това е знак, че тялото ви има остра нужда от пълно енергийно възстановяване. 7-8 часа сън на денонощие е най-добрия начин да заредите организма си с енергия. По този начин давате възможност на клетките да се обновят подобаващо. Често пъти обаче този сън не ни е достатъчен. Какво можем да направим в тази посока, за да подобрим енергийното си състояние?

Съществуват определени навици с помощта на които може да промените начина по който се чувстваме сутрин след като сме станали и в края на деня, когато по-голямата част от ангажиментите ни са приключили. Приготвила съм ви 7 стъпки с помощта на които ще успеете да повишите енергията си, ще покачите продуктивността си и ще подобрите общото си здравословно състояние.

1. Оставете мозъка си да почине преди да заспите

Ако искате да се чувствате пълни с енергия сутрин, ви е необходимо да промените навиците си преди лягане вечер. Не претоварвайте мозъка си с ненужна информация, за да избегнете негативни мисли. Стойте по надалеч от телефони, лаптопи, телевизори и всички останали дивайси, които са източник на информация и звук. Опитайте се да потънете в тишината и да се отпуснете максимално. Понякога звучи невъзможно, но след като опитате няколко пъти ще видите колко добре ще ви се отрази.

Може би точно в този момент си задавате въпроса – Какво ще правя вечер в леглото без Интернет? Права съм нали!? 🙂  – Четете!!! Това е най-доброто лекарство да се отпуснете. Играйте със семейството си на игри като „Дама“, „Не се сърди човече“, „Скрабъл“, стройте „Лего“ с децата. По този начин ще изчистите съзнанието си от злободневните проблеми, които натоварват мозъка и психиката ви. Готвенето също е много добър вариант за отпускане след напрегнат ден, стига да обичате да го правите. На мен лично ми действа много добре.

2. Потопете се в естествена светлина

Нищо не може да подобри по-бързо състоянието ви от естествената светлина. Не само, че ще ви помогне да се събудите по-бързо, но и ще почуствате прилив на енергия. Естествената светлина помага за контрола на физиологичния ни ритъм. Ето защо е важно да не пускате щори, да не дърпате тежки завеси, които спират притока на слънчева светлина в стаята в която спите.

3. Студена чаша вода вместо студен душ

Всички знаем колко полезни са студените душове сутрин нали!? Да, но ако сте със слаба имунна система не ви ги препоръчвам заради страничният им ефект. Вместо това изпивайте по една чаша студена вода веднага след като сте станали за да тонизирате и ободрите организма. За тези от вас, които се опитват да свалят някой килограм и да подобрят метаболизма си спокойно могат да добавят и сока на 1/2 лимон ;).

4. Повишете нивото на кислород в организма

Може много да ви блазни идеята да тренирате вечер след, като се приберете от работа или поне да си мислите така, но често пъти си измисляме милиони оправдания и така и не стигаме до така мечтаната тренировка. Физическите упражнения са чудесен начин да повишите енергията си сутрин. Разтегнете се и излезте да потичате 20 минути в квартала или ако тази идея не ви се струва подходяща, отворете широко прозореца на стаята си, разтегнете се и дишайте дълбоко за около 2-3 минути, след което може да направите комплекс от упражнения или да се включите в нашето ТАБАТА предизвикателство, което стартира от днес ;).

5. Дайте шанс на чая

Да, да…знам, че кафето е любима напитка за всички нас, но да не подценяваме чая. Вече може да се намерят каквито си поискаме чайове в магазините. Черен чай, Earl Gray, зелен чай или комбинация от билкови чайчета е много добро начало за деня.

6. Никога не пропускайте хранене

Без значение колко ангажирани, стресирани или депресирани сте, НЕ пропускайте хранене. Разделете менюто на 5 хранения – 3 основни и 2 междинни. Хранете се често, чисто и не прекалявайте с порциите. Обръщайте внимание на закуската, тъй като тя ви дава начален енергиен тласък и е много важно да е пълна с протеини.  Тялото ви е храм и е изключително важно как се грижите за него. Каква храна ядете, какво пиете, как спортувате и прочие. Ако не му набавяте необходимите полезни вещества умората и изтощението са ви в кърпа вързани.

7. Подремвайте

Ако страдате от хронична умора и не сте в състояние да издържите следобедните часове, тогава си осигурете кратка дрямка от 15-20 минути. Това е един здравословен начин да възстановите нивата на енергия в тялото. Помолете колегите ви да не ви безпокоят и да се надяваме, че ще ви влезнат в положението ви и ще разберат нуждите ви ;).

Дефицита на сън не е основната причина за да страдаме от умора. Стреса, лошите хранителни навици, пристрастеността към Интернет и много други фактори също оказват своето влияние. Включете тези препоръки и ще усетите резултати още през първата седмица.

 

 

 

снимка: http://womanitely.com/

No Comments Yet

Leave a Reply