Как да постигнем Балансиран живот?

Дълго време хората се лутаха между различни крайни теории, моди и диети, докато започнаха да осъзнават, че не само не могат, а и не искат да живеят непрекъснато на ръба; че това не само не ги кара да се чувстват по-здрави, но не ги кара да се чувстват и щастливи. Съвременният човек, притиснат от изискванията и амбициите на времето и на самия себе си, започна да осъзнава, че истинското здраве, красота, пълноценност и щастие е в БАЛАНСА.

Изкуството да се храним

Начинът, по който се храним е толкова важен, колкото и качеството на това, което приемаме. Напоследък динамиката на ежедневието ни кара все повече да пренебрегваме специалната територия на трапезата за сметка на други дейности. Доказано е и от медицината, че храненето „между другото“, „на крак“ и докато вършим и мислим за други неща се отразява на здравето и фигурата.

Една от основните причини за затлъстяването е бързото и разсеяно хранене, когато поемаме повече отколкото ни е небходимо и не слушаме интуитивния глас на своето тяло.

Съвети:

1.Пълнозърнестите храни – цялото богатство на природата в едно
Когато купувате хляб, избирайте марки, които заявяват, че са пълнозърнести или при които пълнозърнестото брашно е водеща съставка.
Единствено, когато в хляба е вложено цялото зърно, можем да извлечем от него цялата му естествена хранителна сила.
Затова пълнозърнестите видове хляб са по-питателни и „зареждащи“, в сравнение с „преработените“ и белите.
2.Зеленчуците – естествените нюанси на здравето
Стремете се ежедневно да изяждате около 3-4 порции, като се опитвате да включите възможно най-цветни и разнообразни зеленчуци, за да може да се възползвате максимално от хранителните вещества и фибри.
3.Плодовете – естествена защитна сила
Стремете се да приемате около 1-2 порции плодове всеки ден. Не забравяйте, че можете да включите в здравословния си начин на хранене и консервирани в естествени сокове плодове, замразени или сушени плодове. Така значително ще повишите разнообразието от плодове в храната си.
4.Природата на една ръка разстояние
Пригответе голяма купа с прясна плодова салата и я приберете в хладилника. Или нарежете на тънки ленти краставици, червени, жълти и зелени чушки, моркови, подредете ги красиво и така ще имате примамващ и здравословен снакс по всяко време на деня.
5.Разноцветно здраве
Различните храни от природата неслучайно преливат в цялата пъстрота на дъгата – всеки цвят крие определени незаменими натурални съставки. Затова си набавяме пълноценна комбинация хранителни вещества като всеки ден включваме в нашето меню, колкото се може повече различни на цвят дарове от природата. Естествено тъмно зелени, жълти и червени храни като чушки, броколи, картофи, моркови и тиква, съдържат натурални антиоксиданти, които подсилват имунитета, защитават от сърдечни болести и рак. Консумирайте ги със студено пресован зехтин, за да стимулирате усвояването на съставките им от организма.
7.Разнообразните групи храни се допълват
Въпреки многото модерни диети, науката за храненето е установила, че хармоничният прием на всички групи храни е единственият сигурен начин да доставяме на организма си всичко необходимо за здрав и енергичен живот. Разнообразието е ключът към доброто хранене, тъй като нито една храна не може да достави на организма всички хранителни вещества, от които то се нуждае. Групите храни включват:
• хляб, ориз, картофи и паста
• плодове и зеленчуци
• месо, риба, яйца, бобови
• мляко и млечни продукти
• малки количества от здравословни мазнини и захар
8.Хладилникът – пълен със здраве и удоволствие
Вредните храни, снаксовете и пълните с добавки полуфабрикати са навсякъде около нас. Ако държим дома си празен от храна с цел да не се изкушаваме, рано или късно ще се поддадем да хапнем набързо нещо нездравословно навън. Затова развихрете въображението си и потърсете идеи за бързи, домашни и най-вече полезни закуски. Това може да са просто разнообразни сезонни или сушени плодове, сурови ядки, натурални „бонбони“, мини-сандвичи с пълнозърнест хляб, домати, сирене, маслинена паста или мед. Лесно и икономично е да поддържате здравословна диета с шейкове от прясно или кисело мляко, пшеничен зародиш и различни плодове и зеленчуци. Ако имате деца, тези закуски са идеални и за тях.

 

 

източник: ladymagazine.bg

No Comments Yet

Leave a Reply