Как да получиш всичко за което мечтаеш

Да се сдобиеш с всичко, за което мечтаеш в личния живот и кариерата, не е толкова трудно, колкото мнозина си мислят. Необходимо е само да изразяваш себе си по най-добрия възможен начин. Според Дейв Керпън колумнист в списание  Inc, чрез правилно поведение можеш накараш другите да ти помогнат.

Той посочва  най-важните житейски стратегии за успех, които има намерение да публикува и в своя бъдеща книга. Ето кои са те според него:

1.  Исслушвай, изслушвай и никога не спирай да изслушваш.Така ще бъдеш различен. Повечето хора имат неотклонима собствена гледна точка за нещата и не спират да говорят. Обичат да я изразяват. Ако се научиш да ги изслушваш обаче, ще им се харесаш и накрая те самите ще ти помогнат да се сдобиеш с това, което желаеш.

2. Помагай на другите. Има един парадокс, който според мнозина изпитано работи: Когато искаш нещо от някой, вместо да го молиш за него, помогни му той да се сдобие с нещо друго, което иска. Ако не знаеш какво той или тя желае, просто го попитай „А как мога Аз да ти бъда полезен?”. Тъй като светът е изпълнен с толкова много егоисти и егоцентрици, които се наемат да свършат нещо само ако ще извлекат лична облага, по този начин ще се отличиш. След това хората, на които си помогнал, ще ти съдействат да успееш и да получиш от живота всичко, за което мечатеш. Те просто ще те обикнат. Помогай на другите без да очакваш нищо в замяна и резултатите ще бъдат изключителни!

3. Бъди себе си – истински, открит, уязвим. Неслучайно Опра Уинфри споделя „Ако знаех, че да бъда самата себе си може да ме направи толкова богата, колкото станах, щях да съм го сторила много по-рано”. Професионалистите, особено от по-старото поколение, често имат проблем с показването на човещина и уязвимост. Най-вече пред хора, които не познават добре. Колкото и да е трудно обаче, само истинското ни „аз“ и прозрачното поведение създават доверие. А само когато хората ни се доверяват, ще направят всичко за нас.

4. Разказвай, не продавай. Никой не обича да му се продава нещо. Всеки обаче обича да купува. Да се чувства важен клиент, способен да харчи за смислени неща. Когато продавате продукт, услуга, идея или дори себе си, опитайте да се освободите от поведението на търговец, който се опитва да продаде нещо. Представете се като разказвач на една страхотна история. Така ще хванете вниманието на публиката ви, ще дадете живот на нещата, които ще ни донесе бъдещето и ще обрисувате с думи една страхотна картина на действителност, която предстои да се случи. Щом станете добри в разказването на истории хората ще пожелаят да станат част от вашата история. Освен това ще ви помогнат да се включите като герои в тяхната.

5. Влагай страст във всяко действие. Страстта е заразна, както и апатията. Ако не се вълнувате от това, за което говорите, защо друг да се развълнува? Ако наистина искате нещо да се случи, трябва да бъдете по-развълнувани от него от всеки друг на земята! Иначе то няма да стане. Няма да има смисъл. Ако пък не сте развълнувани, вероятно то не е истински важно за вас. Не всеки е суперенергичен и екстравертен човек, а тези качества са много важни за успеха в живота.

6. Изненадвай приятно и радвай останалите. Неслучайно в казината има машина, която сигнализира, че някой е ударил джакпота. Тя цели да предизвика в останалите залагащи реакция, наричана от социалните психолози „несигурна награда”. Не знаеш кога ще спечелиш, но около теб има достатъчно позитивни реакции, които да те ентусиазират, дори когато губиш или нищо не ти се случва. Когато радваме хората наоколо им внушваме, че сме този тип човек, който може да ги зарадва отново, съвсем скоро. Те започват да го очакват от нас. Изпълват се с положително отношение към нас, което е прекрасно и много изгодно за нас самите. Същият принцип може да се открие в подаряването на цветя на съпругата без повод, съобщаването на клиент, че поръчката му ще пристигне по-рано, уведомяването на случаен потребител в социална мрежа, че е получил награда от фирма, на която е „фен“ или следва. Ако се научите да създавате неочаквани преживявания, които карат хората да се чувстват специални без повод, ще получите огромни резултати с времето.

7. Използвай двете най-важни думи в бизнеса и живота – „съжалявам” и „благодаря”. Всички правим грешки и всеки го знае, но само като изказваме тези простички думи показваме на останалите, че мислим за заобикалящата ни реда и се вълнуваме от мнението на хората в живота ни. Така ги караме и те да се развълнуват от нас.

 

Бъдете вдъхновени. Сигурни сме, че всеки от вас има поне едно нещо, с което би допълнил този списък 😉

 

 

 

източник: www.manager.bg

снимка: lostgirlsworld.com

No Comments Yet

Leave a Reply