Как да подхранваме кожата си през зимата?

Красотата на тялото и лицето започва от масата. За компенсация на негативните последствия от студеното време, не трябва да се забравя да включваме в менюто си следните продукти: жълти, червени и оранжеви зеленчуци ( домати ,моркови , фурми ), които съдържат бетакаротин и витамин А.

Широколистните зеленчуци (листа от цвекло , спанак ) и различните видове ядки ( орех , фъстък , бадем ) са полезни с това, че защитават клетъчните мембрани. Прясното мляко употребявано в суров вид (и разбира се в ограничено количество) е неоценим продукт за организма, понеже съдържа селен – вещество, което притежава активно антиокислително действие .

Портокалите , грейпфрутите и лимоните са богати на витамин С , нужен за поддръжка на еластичността на кръвоносните съдове , които се подлагат на сурово изпитание през студа.

Водата , както през лятото, така и по време на студовете е необходима за поддържане на необходимото ниво на овлажнавяне на кожната повърхност, поради това е нужно да пием поне 1 л. вода на ден. Освен, чрез храната, можем да защитим кожата си и чрез естествени подхранващи маски .

Лимонова маска

Използвайте кората на половин изстискан лимон , който да ви служи като чашка. Поставете в него 1 жълтък и няколко капки лимонов сок и ги оставете така няколко часа, докато жълтъкът изсъхне. Намажете лицето  си с него. След 20 минути отмийте с хладка вода. Маската действа добре на всички видове кожи, с изключение на твърде сухите и тези, които са податливи на акне .

Овесена маска

Към 500 мл. кипящо мляко добавете 2 суп. лъжици овесени ядки . Бъркайте докато получите гъста смес. Свалете я от огъня и добавете 2 чаени лъжички розова вода . Нанесете я на лицето, дръжте я така близо 20 минути и я отмийте.

 

 

 

източник: zdravno.bg

снимка: berletplasticsurgery.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply