Как да повишим увереността си?

В повечето случаи успешните личности излъчват увереност, която е очевидна за всеки. Това е така защото те вярват  себе си и в това, което правят. Със сигурност тази увереност не идва от успеха им. Тя е била там преди успехът да дойде.

Всички сме чували, че:

  1. Съмненията носят още съмнения. Защо му е на някой да вярва във вас, вашите идеи и качества ако вие самите не вярвате в себе си?
  2. Необходима е увереност за да се впуснете  нови предизвикателства. Хората, които се страхуват или са несигурни си остават в тяхната зона на комфорт (състоянието в което не се предприема нищо ново и няма опасност да нарушиш душевния си мир). Ето защо повечето такива хора си остават винаги на едно и също място и не претърпяват особено голямо развитие през живота си.
  3. Неуверените хора често пъти се крият зад оправдания и обстоятелства. Успешните личности не ги интересува какви са обстоятелствата, те търсят и намират решения и това е начина по който успяват.

Никой не ви спира да постигнете това, което желаете освен вие самите. Време е да премахнете тези бариери на съмнения.

Увереността е онова важно блокче без което основите на къщата ще се разрушат. За да имате успешна кариера и като цяло живот в който постигате целите си с лекота без значение от обстоятелствата ви е необходима увереност!!!

Ето няколко доказани във времето стратегии с които ще повишите увереността си.

 

1.Дайте си ясна оценка за себе си

Има съществена разлика в това да сте самонадеяни и самоуверени. Самонадеяните непрестанно се перчат. Увереността е нещо различно. Тя означава, че имаш уменията да довършиш определена задача докрай. С други думи, увереността почива на свършена работа и уверените личности са със самочувствие, което се базира на опит. В случаите, когато увереността ви надхвърля възможностите ви, то тогава сте прекрачили границата с арогантността. Важно е знаете къде е тънката разлика.

За да повишите увереността си е важно да правите честни и акуратни самооценки на качествата си, базиращи се на действителността тук и сега. Ако съществува слабости във вашите качества и умения, то тогава е важно да ги подобрите не само с обучения но и с практика. Защото, когато човек се потопи в нещо се учи най-добре.

2.Казвайте НЕ

Проучвания на Калифорнийския Университет в Сан Франциско показват, че колкото по-трудно казвате НЕ, толкова по-често ще страдате от стрес, депресии, липса на енергия. Всички те ограбват увереността ви. Уверените хора знаят, че казвайки НЕ е не само здравословно, но и по този начин печелят уважението на своите колеги, правят така че околните да се съобразяват с тях и думата им да се чува.

3.Разберете се със шефа си

Една проблемна връзка с шефа е в състояние да разруши увереността на всеки талантлив човек. Трудно е да си уверен, когато си непрекъснато критикуван от по-висшестоящите над теб. Опитайте се да установите какво точно ви куца в отношенията и ако е възможно да го поправите. Ако видите, че няма никакъв шанс това да стане може би е по-добре да се преорентирате на място, където не само ще оценят талантите ви, но и ще се чувствате далеч по-добре.

4. Преследвайте малки победи

Уверените личности често имат навика да се предизвикват и състезават, дори и в случаите когато на пътя им стои нещо малко. Малките победи създават нови андрогенни рецептори в онези зони на мозъка, които отговарят за възнаграждаването и мотивацията. Това води до повишаване нивата на тестостерона, който от своя страна повишава увереността.

5. Намерете си Ментор.

Няма нищо по-силно от личност на която се възхищавате и ви вдъхновява с начина по който се справя в живота. Добрият ментор може да изиграе ролята на огледало, давайки ви перспективата, която ви е нужна да повярвате в себе си. Знанието възпитава увереност – ако тежите на мястото си, това ще ви помогне да фокусирате енергията си много по-ефективно.

6. Тренирайте по график

Спорта и депресията са две взаимоизключващи се компонента. Ако тренирате редовно никога няма да се чувствате подтиснати, в лошо настроение, няма да имате ниска самооценка за себе си. Точно обратното. Ще се радвате на добра физическа и емоционална форма, а от там и увереността ви, че може да се справите добре в други сфери от живота ще се повиши.

7. Облечете се така, че да привлечете успеха към вас.

Харесва или Не това е факт!!! Начина по който се обличаме говори много ясно за личната ни самооценка и за това какъв ефект оставяме в хората, които общуват с нас. Неща като цветове, прическа, и линия на дрехите, които обличаме, дори аксесоарите говорят много ясно за нашата личност. Освен това начина по който се обличаме се отразява и на нашето самочувствие. За да повишите увереността си се обичайте правилно. Изградете един уникален стил с който ще ви запомнят. Избирайте дрехи, които кореспондират с вашето вътрешно усещане за значимост. Ако ви е трудно може да се обърнете към специалисти. Обикновено услугата е еднократно, но ако имате нужда и от повторна среща няма да ви откажат ;).

8. Бъдете самоуверени, не агресивни.

Агресивността не е увереност, тя е вид хулиганска проява. И когато вие се чувствате несигурни е много по-лесно да бъдете агресивни отколкото да се потопите в състояние в което планирате добре. Упражнявайте се в това да остстоявате позициите си без да ставате агресивни. Помнете, че докато не изчистите нещата, които ви карат да се чувствате несигурни ще ви е трудно да повишите увереността си. Това е процес на осъзнаване на личната значимост базиран на качества, а не на празни приказки.

Вашата увереност е ваше право да се развивате или да се потопите в сивото ежедневие. Тя се крепи на реални постижения тук и сега. Не чакайте чудото да се случи, работете за него ден след ден, стъпка по стъпка и няма да усетите как изведнъж ще сте изкачили планината, която на моменти може и да ви се е струвала недостижима.

 

 

 

източник:http://www.entrepreneur.com/

снимка: http://www.entrepreneur.com/

No Comments Yet

Leave a Reply