Как да научим децата си да мечтаят, вместо да се страхуват?

Да покажете посоката на мечтите на децата си не означава да ги карате да държат краката си далеч от земята, така че да не могат да видят живота с обективност и отговорност. Този вид възпитание означава да им позволите да имат стремежи, които са тяхна цел, за да се чувстват свободни и да създават свои собствени хоризонти.Научете децата си да мечтаят, защото  възпитание, където страхът присъства създава несигурност и неопределеност. Тези негативни емоции поставят окови на сърцето  на децата.

Страхът причинява болка и рани, и никога няма да бъде образователен.

Макар да е вярно, че никой от нас не е експерт по отношение на педагогиката или детската психология, това, което знаем, е, че всяко дете има своите нужди, и че няма по-добър отговор на тази необходимост от това, което се предлага от сърце: да сте близо до тях, и да сте изключителен учител, който е готов да инвестира в тяхното щастие и никога в страховете им.

Днес искаме да се разровим по-дълбоко в тази интересна тема: стойността на възпитанието в „мечти“.

Грижете се за децата си – те са много крехки … и това е, от което са направени мечтите

Мозъкът на детето е нетърпелив да се учи, да пробва, да възприема, да чувства и мечтае. Неговата невропластичност е просто невероятна, и ще остане така, докато станат на около 4 или 5 години.

Всичко, което се случва по време на тази ранна детска възраст несъмнено ще остави траен отпечатък върху мозъка им. Поради това е много важно в този период да се грижите за тази връзка, да насърчавате полезна и уникална привързаност, където детето ви се чувства обичано и защитено.

Възможно е това, което казахме по-рано да привлече вниманието ви: наистина ли децата са направени от крехък материал? В известен смисъл да поради следните причини.

  • Въздействието на първите житейски опити на детето може да определят тяхното бъдещо развитие.
  • Дете, на което не е обърнато внимание, когато плаче например, има тенденция да расте със значително по-високи нива на стрес.
  • Бебе, което не е държано, прегръщано, или което не е усещало плътта на майка си и обичта на бащата или друг близък, няма да се установи същия брой невронни връзки като бебето, което се е радвало на постоянно внимание и контакт.

Децата са по-уязвими, отколкото си мислите, защото интерпретират света според стимулите, които получават. Ето защо е толкова важно да сте много внимателни и мъдри.

Положителна подкрепа, илюзия и мечти

Възпитаването на децата отнема време, търпение и много пожелателно мислене от ваша страна. Много често сред родителите започва да се промъква съмнение.

Ще бъда ли добра майка? Ще бъда ли добър баща на детето ми?

Не се вманиачавайте над тези въпроси. Понякога родителите, които се ръководят от собствения си инстинкт винаги са най-успешните.

Това е така, защото техните намерения са водени от любов, заедно с интимна връзка на привързаност с детето, която никой друг не може да разбере.

Възпитание без страх. Първото нещо, от което едно дете се нуждае, когато вече е отворено към света, като започне да ходи, говори и взаимодейства с околната среда е сигурността на ръце, които да го подкрепят и думи, които да го насърчават да изследва, открива, играе и да се забавлява.

  • Животът на детето трябва да е като игра. Това е начин да се трансформира тяхната реалност и да я разбира в ежедневието. Насърчавайте тези моменти и ги споделяйте.
  • Създавайте мечти с помощта на детски играчки, книги, като тичате по улиците, потапяйки ръцете си заедно в кал, земя и цветя.
  • Колкото повече преживявания и разговори имате, толкова повече мечти ще им предавате. Ако вдигнете бариери, изпълните живота им с мълчание и им казвате „не бъди досаден, не сега“, „нямам време точно сега за теб“, „винаги идваш при мен с някоя глупост…“
 Така детето ще порасне със страх и чувство на маловажност.

Това е нещо, което не бива да правите. Най-добрият подарък, който може да направите на детето си се нарича „време.“

 

 

 

 

източник: http://zdraveikrasota.bg/

No Comments Yet

Leave a Reply