Как да научим децата ни да се хранят правилно?

В днешни дни можем много да си говорим за това как да се храним правилно, рационално, здравословно, чисто и тн. Диети много, диетолози още повече, но замисляли ли сте се какви хранителни навици създавате в децата си? Как ги приучавате към вашето дневно меню? Как им помагате да разберат колко вредни са в същност всички онези сладки и солени изкушения в лъскави опаковки, които не спират да ги рекламират по телевизора и след това ги виждат по щандовете в хипермаркетите? Какво правите за да ги окуражите да грабнат една ябълка вместо поничка или баничка от училищната лафка?

Понякога се чувствам щастливка с моите синове, които умират за плодове и зеленчуци нещо, което все по-рядко се забелязва при малките деца. Срещам много майки, които се оплакват колко им е трудно да накарат децата си да изядат една ябълка например вместо да грабнат пакетчето с кубети, само защото рекламата им е умопомрачителна за детското съзнание и овкусителите са си свършили добре работата.

Не съм от майките, които налагат строг контрол и когато сме в ситуации където има деца, които похапват желирани бонбони, зайо-байо и други подобни не ограничавам своите с цел да не се почувстват изолирани от тълпата, въпреки, че са наясно колко вредни са тези неща за техния организъм.

Без да се провъзгласявам за експерт ще ви споделя няколко практични съвета как се случват нещата в нашето семейство относно храненето.

#1. Направете си нещо вкусно и в същото време здравословно за хапване и разрешете на децата си да дегустират вашето произведение. Не ги молете, хранете се спокойно. Използвайте момент в който знаете, че децата са гладни. Пригответе голяма купа вкусна салата и я оставете на масата докато приготвяте останала част от вечерята. Има толкова голямо разнообразие от зеленчуци, използвайте въображението си, комбинирайте различни по цветове зеленчуци и помнете, че децата първо избират храната с очите.

#2. Говорете за храната като нещо специално. Вместо да обяснявате колко полезни са броколите по принцип им разкажете с думи, които те могат да разберат какво точно им дават тези броколи, колко силни ще станат, как малкия ви футболист ще рита най-силно топката благодарение на тях, дайте пример с Попай моряка и неговия буркан пълен със спанак и други подобни.

kids-eat-clean-3

#3. Децата се учат от добър пример, така че ако искате да ги приучите на добри хранителни навици, то със сигурност и Вие трябва да сте с изградени такива. Когато едно дете от малко е свикнало с вкуса на здравословната храна, то само ще избягва всички изкушения, тъй като те просто няма да са му вкусни. Малкият ми син и до ден днешен (вече 6 години) не е опитвал чипс, кока кола не защото не съм разрешавала, просто защото никой у дома не консумира тези храни. Чувал е много пъти да обяснявам на батко му какво се случва с неговото тяло когато се храни един човек с подобни неща и към момента няма никакъв интерес.

Ако сте решили да включите нещо ново и различно, което досега не сте консумирали цялото семейство и имате съмнения, че децата ще го харесат е хубаво да се подсигурите и с план Б. Така поне ще сте сигурни, че няма да бойкотират вечерята и няма да останат с грешни впечатления към здравословната храна.

#4. Когато приготвяте храната се постарайте освен да е здравословна и да изглежда добре. Това не означава да се превърнете в Пикасо, но се постарайте да им създадете усещането, че хапват нещо наистина специално. Сутрин, когато им приготвяте закуска спокойно може да направите на сандвича очи от маслини и усмивка от половин резан чушка нали ;). Ето още една идея, която разбира се децата са ми я дали: Вземете бейби моцарелки и чери доматчета. Разрежете доматчетата на половина и на една клечка за зъби забодете една моцарелка, след което поставете половината доматче като капаче и се получава страхотна гъбка. Децата имат богато въображение, което може да ползвате. Извадете продукти и гответе заедно, ще видите, че те ще направят картини 😉

#5. Нека е ЗАБАВНО. Може да си направите пикник в хола, или да си играете на ресторант. Разпределете си ролите. Един ще е готвач, сервитьор, дегустатор….това работи, казвам ви го от личен опит. Освен това е много весело. Ето и още една игра: нека децата седнат на канапето, а вие се престорете на сервитьор и им дайте да си фантазират и да ви поръчват любимата им храна от предварително зададено от вас меню.

#6. Използвайте думи, които те харесват и приготвяйте храната във форми, които обичат. Спокойно може да изпечете домашни сладки във различни форми (има огромно разнообразие от такива в ИКЕА), да нарежете зеленчуците като звезди, кръгчета и тн.

kids-eat-clean-5

#7. Разрешете им да ви помагат. Колкото и трудно да ви звучи това, трябва да се преборите със себе си и с това колко ще имате да чистите, но резултата ще ви хареса :).

#8. Водете ги на пазар с вас. Знам, че това е истинско предизвикателство за един родител, особено ако децата са 2+, но това за тях е полезно. Така свикват да правят избор, учат се да различават полезното от вредното, говорите си това ви сближава (в моментите в които не се опитвате да ги намерите заровени под някой щанд или не са влезли в транжорната на БИЛА да гледат как се разквасова месото, или не са изяли всичко от щанда на презентатора на новата луканка). Да…това наистина е придизвикателство, но пък си заслужава.

#9. Правете им смутита. Ако не искат да консумират плодовете цели ги приготвяйте под формата на шейкове/смутита. Децата обичат да пият такива неща, особено ако сте им взели големи хубави чаши с техните любими герои.

#10. Задушавайте/Печете зеленчуците. Знам, че да се консумират сурови е най-добре, но пък задушаването и печенето придава една допълнителна сладост на зеленчука и това на децата им харесва.

Важно е да не им налагаме правила и да не забраняваме категорично определени храни, без значение колко са вредни. Може да ви звучи налудничаво, но така само ще им ги направите още по-интересни и ще изострите любопитството им към тях. Дайте им правото на избор. Обяснете им какво точно се случва с организма им в единия и другия случай. Нарисувайте или им пуснете някое видео от Youtube. Покажете им например как се приготвят по-голямата част от консервираните продукти, кренвиршите и тн. Децата са много гнусливи и обикновено след това няма да си помислят за подобна храна повече.

Ще се радвам да споделите и вашите малки хитринки за това как приучавате децата си към здравословните храни 😉

източник: http://www.ladymagazine.today/

снимки: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply