Как да изберете подходящ цвят за косата

Хората боядисват косата си по различни причини: едни не харесват естествения си цвят, други искат да променят имиджа си, а трети поради настъпили промени в живота им. И действително нищо не е способно да промени човека така, както новия цвят на косата (с изключение разбира се на пластичната хирургия).

Правилно избрания цвят на косата подчертава очите и придава на лицето сияние. Но за съжаление може да се получи и обратното: новия цвят да ви добави 10 години към вашите и да подчертае всички дефекти на лицето ви. За това е много важно да изберете правилния цвят за вас. За да не допуснете грешка при избора си, ще ви помогнат съветите по-долу.

Устойчивост на боята за коса

Всички бои могат да бъдат разделени на устойчиви, неустойчиви и оттенъци. Средствата са най-различни бои за коса, оцветяващи шампоани, пяни, гелове…  За тези, които искат просто да се видят в друг цвят – използвайте неустойчиви бои (тези които се отмиват на 15-20 път) или оттенъчните средства (отмиващи се 1-2 път). Те не проникват дълбоко в косъма, променят само цвета на неговата повърхност и са идеални за тези, които обичат да експерементират с косата си.  Неустойчивите бои придават на косата ви изумителен блясък и не я увреждат, както другите. Ако се опитвате да покриете сиви коси с такива бои трябва да имате предвит, че те не трябва да бъдат твърде различни от естествения Ви цвят.

Ако сте решили да боядисате косата си за продължително време, то ви препоръчваме известните марки бои. На практика те всички съдържат водороден пероксид, който унищожава натуралния пигмент на косата Ви, а новият цвят заема неговото място. Колкото повече е неговото съдържание, толкова по-бързо може да промените цвета на косата си. Всичко това нарушава структурата на косъма, заради това в състава на боите има и много полезни съставки, които подхранват изтощената и повредена коса.

Как да изберете цвят

Преди да отидете за боя или при фризьора се спрете пред огледалото. Когато избирате цвят за косата си трябва да вземете под внимание особеностите на вашата външност: естествения цвят на косата ви, цвета на очите, оттенъка на кожата ви. За пример: топлите цветове ще ви придадат руменина на лицето, за това хора, които и без това имат румен оттенък, да предпочетат прохладните тонове на шампанското, пясъчното, пепеляво русо, хладно кафяво. Ако често се изчервявате или имате някакви алергии на лицето, избягвайте червените нюанси (махагон, медно-червени, гранат и др.).

Не забравяйте и цвета на очите. Коси в топли тонове (рижи, златисти, червени оттенъци) са подходящи за хора с топли тонове на кожата и с кафеви, злни или орехови очи. Светлите зластисти или хладните пепеляви тонове са подходящи за хора с бяла кожа и със сини или сиви очи.

За да не сбъркате при вземането на решението, постарайте се да определите цветния колорит на вашата външност. Кои сте вие по естествения цвят на косата ви, цвета на очите и на кожата ви – Пролет, Лято, Есен или Зима? Да разберете къде сте вие не е никак лесно, особено ако вашия цветотип е неконтрастен или междинен. Има много жени, които приягват за по-голяма увереност до услугите на професионалисти. Така те разбират кой е техния цветотип и най-подходящите цветове и нюанси за косата им. Важно е да се определи не само вашия цвят, но и подходящия за вас тон – топъл или студен. И ето така се появява многообразието в цветовете на косите: русо, ченокосо, червенокосо, кестеняво.

Пролет – топъл неконтрастен цветотип

Особености на този цветотип са светли очи (обикновено сини, зелени или с цвят на орех), естествения цвят на косата е от светъл до кестеняв, светъл тен. Тяхната кожа има топли подтонове (златисто или жълто) като на Лидзи Лоан и Анна Курникова. Пролетните жени смело могат да бъдат медни или златисти блондинки, светло кестеняви, тъмно червени. Те могат да използват топлите, златисти, светли оттенъци, но трябва да избягват светло-червеното – то ги прави прекалено бледи. Ако вие по природа сте тъмно червени или не искате да бъдете блондинка, можете да използвате бои за коса в топъл шоколад, да изберете светло кестеняво, а отделни кичури да направите златисти.

Препоръчваме на всички жени – Пролет да избягват хладнтие пепелни и платинети оттенъци, както и светло-русото. Тези цветове са твърде студени за вашия топъл тен, а черния цвят ви прави невзрачни. Поради естеството на Пролетния неконтрастен цветотип е по-добре да не се отклонявате много от естествения цвят на косата ви.

Ако вие сте Пролет със светла кожа, орехови очи и естествено светло-кестенява коса, подчертайте своята красота с топло кафяви и медни тонове на боите. Направете своя естествен цвят по-обемен с помощта на златисти и медни отенъци, но отново избягвайте хладните – пепеляво и платинено.

Лято – студен неконтрастен цветотип

Светли очи (сини или сиви), естествен цвят на косата от рус до светло-кестеняв, светъл цвят на лицето, кожата е прохладна (розова или синкава) като на Мария Шарапова.

Тези жени могат да бъдат с цветове на косата пепелно руси, платинети или просто блондинки, както и да използват други прохладни оттенъци. На Лятото (както и на Пролетта) като цветотип не подхождат тъмни цветове. Как да определите точно на кое място в палитрата се намира именно вашия оттенък – от русо до светло-кестеняво? Вие смело можете да станете блондинка, ако в детството си сте били руса или вашата кожа е светла и лесно изгаря на слънце. По този начин природата сама определя какви светли тонове на косата ще ви отиват, нужно е само да изберете правилния отенък в зависимост от вашия цветотип.

Имате розова кожа, лесно поруменявате, очите ви са сини или зелени? Ще изглеждате отлично със светла коса, но избягвайте розовите оттенъци на червеното – те ще придадат на вашето лице нездрав вид. Имате жълтеникава кожа? Стойте по-далеч от дълбоките златни тонове. Но ако природата ви е дарила с прекрасни кафяви очи, бъдете внимателни: на определена светлина може да се окажете безцветно създание с тъжен, тежък поглед.

Жената Лято нерядко има коса с неясен характер, смес от няколко нюанса. Тя лесно може да се справи с това, като избере за себе си светло кафяв тон, който не само ще оживи косата и ще и придаде дълбочина, но и ще освежи светлата кожа на Лятото. Представителките на този цветотип трябва да бъдат внимателни с тъмните цветове, богатите кестеняви цветове ще състарят Лятото (те са подходящи за Есента).

 

 

източник: avenue.bg

снимка:stylenoted.com

No Comments Yet

Leave a Reply