Как да запазим цвета на косата си?

Знаем колко блестящ и наситен изглежда цветът на косата ти веднага след фризьор и колко бързо избледнява след това. Ето няколко лесни съвета, които ще ти помогнат да го запазиш за по-дълго време.

Най-големият вредител – водата

Да, точно така, именно водата вреди най-много на цвета на косата ти. Повечето от нас смятат, че шампоанът или други продукти с химически съставки са причината цветът да се отмива и избледнява (което също е така), но водата отмива най-много от цветните молекули по косъма.

Как да си помогнеш: Не мий косата си всеки ден. Вредно е не само за цвета, но и за структурата на косъма. Ограничи се до 2-3 пъти в седмицата, а през останалото време можеш да използваш сух шампоан. Когато миеш косата си слагай шампоан само на корените, а когато го отмиваш, пяната ще почисти цялата ти коса по дължина.

Слънцето и UV лъчите

Всички знаем, че слънцето изсветлява косата. Заедно с UV лъчите то намалява интензивността на цвета и го прави да изглежда матов. Момичетата, които боядисват косите си в тъмни цветове (червено, черно, кестеняво) изпитват повече от този ефект.

Как да си помогнеш: Внимавай с излагането на слънце, създай си навик да носиш шапка и използвай спрей с UV защита. Потърси си продукт, който е без отмиване и третирай косата си с него.

Другите вреди

Когато косата ти е нацъфтяла или накъсана, това само по себе си не отнема от цвета й, но пък увредената коса няма блясък и така цветът не изглежда сияен. Ако още преди да се боядисаш косата ти е била увредена, то цветът няма да е равен и е много вероятно да се отмие по-бързо.

Как да си помогнеш: Използвай повече балсам, маска за коса и изобщо подхранващи продукти. Здравата коса изглежда добре, независимо дали е боядисана или не. Нанасяй повече балсам в краищата, където косата ти се накъсва и е по-изтощена.

 

източник:missbloom.bg

снимка: facebook.com

No Comments Yet

Leave a Reply