Как да запазим косата си жизнена през лятото?

Слънцето, солената вода, вятърът, хлорираната вода в басейните… Лятото е стресиращ период за вашата коса и всички тези фактори ѝ се отразяват неблагоприятно.

Нарушава се гладкият рогов слой на косъма, което води до накъсване, прави косата по-суха и по-чуплива. За щастие обаче, това не е неизбежно.

 

Ето няколко лесни съвета затова как да предпазим косата си през лятото.

Запазате цвета на косата си, не забравяйте шапката! 

Винаги носете шапка в часовете, в които слънцето е най-силно. Така ще запазите косата си здрава и блестяща. Също така вече има продукти, които съдържат филтри, предпазващи от вредните слънчеви лъчи.

Морската вода и хлорираната вода от басейна е неблагоприятна за косата. 

След плуване в морето върху косъма се образуват кристалчета сол, които увеличат увреждането му. За да избегнете този ефект, след къпане в морето изплакнете с прясна вода или в краен случай с бутилка негазирана вода.

Независимо дали косата ви е боядисана или естествена, слънчевата светлина я изсветлява. 

Резултатите може да са неочаквани и не толкова хубави. Освен това хлорираната вода остава неприятен зелен оттенък на русата или сивата коса. Използвайте продукти за коса с вградени UV филтри.

175f4a2664e70e2e143b363998f93132

Особено важна е грижата за косата след плаж.

Създадени са специални шампоани и балсами, които се използват след излагане на слънце, като осигуряват влага за вашата коса и възстановяват естествените масла на косъма.

Влагата на морският въздух прави косата склонна към наелектризиране. 

Тя става уязвима и след това, независимо дали от слънцето, от боядисване или използване на преса, стуктурата на косъма се нарушава.
Ако имате мазна коса, проблемът се засилва през лятото.

Косата изглежда по-мръсна и без обем. Използвайте шампоан за ежедневна употреба, тъй като той има щадяща формула за кожата на главата, а и ще предотврати част от вредното слънчево въздействие.

По време на летните месеци се старайте да ограничите до минимум използването на сешоар и преса. 

Ако все пак ви се наложи не забравяйте термо спрей за защита при нагряване.

За красива и здрава коса обърнете внимание на диетата си, като включите в менюто си храни богати на витамин C и E.

Тъмно зелените зеленчуци като спанак и броколи съдържат голямо количество витамин A и C, както и желязо, което помага за намаляването на косопада.

 

 

източник:missbloom.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply