Какъв тип ИНТЕЛЕКТ притежавате?

Какъв тип интелект притежавате?

Много често, след опит да си направим проверка с някой тест за интелигентност, получаваме комплекс за малоценност, а някои дори изпадат в депресия. Това е така, защото обичайните тестове от този род са стандартно ориентирани към логическо или пространствено мислене, или подлагат на проверка вашата памет – какъв обем факти от най-различно естество помните.

Възможно е, в близко бъдеще тестовете за интелигентност да бъдат съществено усъвършенствани, тъй като в момента те не обхващат разнообразието от видове интелект, с които са надарени хората В тази насока работи доктор Хоуард Гарднър, който е разработил теория за множественния интелект, обяснявайки, че човек може да има най-различни интелектуални способности, включващи или езици, или музика, или пространствен усет и т.н. Неговата класация включва девет основни типа интелект:

1. Лингвистичен интелект

Лингвистичният интелект отразява способността за четене, писане, разказване на истории и изучаване на езици, граматика и синтаксис. За да подобрите тези способности, трябва да изучавате нови езици, да обогатявате речниковия си запас, да пишете за удоволствие (ако ви публикуват някъде – и за пари).

2. Логическо-математически интелект

Вашият приятел програмист най-вероятно притежава развит логическо-математически интелект. Тези хора се чувстват като риба във вода, когато имат работа с цифри, логика, разсъждения и абстракции. За да подобрите логическите си способности, д-р Гарднър препоръчва да решавате логически задачи, да се занимавате с плетене!(sic) и да изучавате компютърно програмиране. Друг любопитен начин да тренирате този вид интелект е следният: докато гледате някой филм, да го спрете в даден момент и да се опитате да предскажете, какво ще се случи по нататък.

3. Музикален интелект

Хората със силен музикален интелект са възприемчиви към звуците, ритъма, музикалните инструменти и структурата на песента. За развиване на музикалните способности слушайте различни видове музика, пейте заедно с радиото (не в офиса), но не забравяйте от време на време да се потопите в тишината – вкъщи или сред природата и да се вслушате в звуците около вас.

4. Пространствен интелект

Хората с развит пространствен интелект разполагат със силно въображение, разбират и си представят визуално с лекота околния свят. Те обикновено имат добре развито чувство за посока, координация на ръцете и очите и добра визуална памет. Някои например могат лесно да си представят как ще се впише дадена мебел в стаята, без да правят измервания, или са в състояние да си купят шал, който ще отива добре на палтото, намиращо се вкъщи (чудесно оправдание за поредната шопинг терапия: „Тренирах си пространствения интелект, скъпи!).

За да усилите пространствения си интелект, сядайте на задната седалка в колата и давайте указания (мислено, ако шофира съпругът ви) за посоката на движение, разгадавайте лабиринти, редете пъзели или си играйте с конструктори Лего.

5. Телесно-кинестетичен интелект

Хората с телесно-кинестетичен интелект притежават добре развита моторика. Към тях спадат хората с професии на спортисти, строители, актьори, хирурзи и други. Йога е един от прекрасните начини да подобрите тази своя способност. Изберете си за хоби някакъв занаят, карайте велосипед, танцувайте и практикувайте различни видове спорт.

6. Междуличностен интелект

Човекът, притежаващ междуличностен интелект умее да организира хората, да разбира настроението и мотивацията на останалите. Той (или тя) може ефективно да общува и ръководи. За да подобрите междуличностните си способности, практикувайте активно слушане, тоест повтаряйте си това, което мислите, че е казал другият човек и изучавайте различните типове личности.

7. Вътрешноличностен интелект

Вътрешноличностният интелект – това е способността да осъзнавате своите емоции, цели и мотиви. Тази способност често се използва от писатели, философи, психолози и теолози. За да подобрите вътрешноличностния си интелект си водете дневник, медитирайте и измисляйте тестове за личността.

8. Натуралистичен интелект

Хората с натуралистичен интелект са възприемчиви към природата и могат лесно да разпознават и класифицират различните видове растения и животни. За да подобрите натуралистичния интелект, се старайте да прекарвате повече време на чист въздух. Засаждайте растения, грижете се за животни, разхождайте се в парка.

9. Екзистенциален интелект

Духовният или екзистенциален интелект обхваща всички функции на мозъка. Хората с такива способности изследват въпросите за живота и смъртта, както и това, което лежи отвъд пределите на субективната гледна точка. Молитвите и медитацията увеличават връзките между всички зони на мозъка и намаляват притока на кръв към теменната част на мозъка, което дава субективното усещане за време и пространство. Вие можете да развиете тези способности, като разговаряте с другите и изследвате различни въпроси.

 

 

снимка: themindunleashed.org

източник:http://www.znania.tv

No Comments Yet

Leave a Reply