Какво толкова специално има в горещата лимонова вода?

Много шум се вдига напоследък около това, колко е полезно рано сутрин да започнем деня си с чаша топла вода с изцеден лимон в нея.

Може би никой нямаше да разбере за това чудо ако популярни личности, като Гуинет Полтроу и Дженифър Анистън не се кълняха в тази магична течност рано сутрин. Топ модела Клаудия Шифър дори твърди, че дължи добрата си фигура именно на нея.

Преди да се впуснете в това приключение и вие мили дами бих искала да ви предупредя за скритите негативи от ежедневната консумация на тази вода. Зъболекарите предупреждават, че киселината съдържаща се в лимона спомага пожълтяването на зъбите и разрушава емайла им. Комбинацията от гореща вода и лимони е още по-опасна за здравето на устната кухина и зъбите.

„Температурата на водата може да подсили ефекта на ерозия.“ – твърди Др. Найджел Картер от British Dental Health Foundation. “ Това може да доведе до оцветяване на зъбите, тъмните петна (ако има такива) започват да прозират през зъбите.“

Др. Картер препоръчва да консумирате течността през сламка за да избегнете именно този неприятен ефект. По този начин течността няма да има пряк досег до зъбите ви. В същност това е решение на проблема, тъй като по този начин ще се предпазите от гореспоменатите негативи, и в същото време ще може да се възползвате от полезните свойства на топлата вода с лимон и по този начин ще детоксикирате всяка сутрин организма си, ще спомагате по-добрата работа на храносмилателната си система и ще се радвате на слабителното действие, за което Клаудя Шифър твърди 😉 .

Какви са ползите от топлата вода с лимон?

1.  Водата с лимон осигурява на тялото електролити, които хидратират тялото.

2.  Топлата вода с лимон помага на храносмилането, тъй като лимонът съдържа лимонена киселина. Тя взаимодейства с други  ензими и киселини, които стимулират секрецията на стомашен сок и храносмилането.

3.  Черният дроб произвежда повече ензими от водата с лимон, отколкото от която и да било друга храна или напитка.

4.  Лимонът изчиства черния дроб като му помага да се освободи от токсините.

5.  Топлата вода с лимон подпомага естественото движение на червата.

6.  Прочиства кръвта, кръвоносните съдове и артериите.

7.  Водата с лимон е незаменима за  нормалната обмяна на веществата. Лимонът е мощен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали и укрепва имунната система.

8.  Редовното пиене на вода с лимон ще подобри състоянието на кожата.

9.  Водата с лимон е полезна за бременните жени. Лимоните са заредени с витамин С, който действа като адаптоген и помага на организма да се справи с вирусите. Освен това, витамин С помага за образуването на костната тъкан на плода. В същото време, поради високото съдържание на калий, сместа от вода и лимон подпомага формирането на мозъчните клетки и клетките на нервната система на бебето.

10.  Водата с лимон облекчава стомашните киселини. Затова, смесете една чаена лъжичка лимонов сок в половин чаша вода.

11.  Водата с лимон помага  за отслабването. Лимонът съдържа пектини, които подтискат глада. За още по-голям отслабващ ефект, добавяйте и малко мед.

Първото нещо, което трябва да направим сутрин на празен стомах е да си приготвите тази лесна, но чудодейна напитка. Напълнете половин чаена чаша със преварена вода и допълнете с хладка минерална догоре.Водата трябва да е топла, но не и гореща. Изцедете половин лимон и го смесете с водата. След като изпиете лимонената вода, изчакайте поне половин час преди да пиете кафе или да закусите.

Може да споделите какво мислите по темата, като коментирате под статията ;). Вие бихте ли консумирали гореща вода с лимон на гладно всяка сутрин?

 

 

 

 

 

източник: Daily Mail

снимка: Pinterest

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply