Какво ни разказват детските рисунки?

Отговорите на редица въпроси, свързани с вашето дете, с неговото поведение и отношение към другите членове в семейството и към света изобщо, често са закодирани в неговите рисунки. Колко често се вглеждате в тях и успявате ли да разчетете тайните знаци, които детете ви дава чрез онова, което е изобразило в рисунките си?

Ако помолите детето си да нарисува вашето семейство, ще се удивите колко много неподозирани детайли то е забелязало и е отразило върху листа хартия. Те най-често са свързани с външния вид, но са в пряка връзка с поведението и характерите на всеки от вас.

1. Според последователността, по която детето рисува членовете на семейството върху листа, може да се определи отношението му към всеки един от тях. Обикновено първи бива нарисуван или любимия на детето човек или най-значимия член в семейството. Ако детето е пропуснало да нарисува някого, това означава, че то не харесва този човек или усеща напрежение в отношенията си с него.
Себе си детето обикновено изобразява в центъра на рисунката, което показва увереност, че то е обичано и ценено. И обартно – доказателство, че се чувства изоставено и самотно, ако не се нарисува въобще.

2. Ако на рисунката липсва някой от семейството, не се колебайте да попитате детето, защо го е пропуснало. Този непълен портрет е достатъчна причина за сериозни размишления.

3. Колкото по-голям авторитет има пред детето някой член от семейството, толкова по-едра е неговата фигура на рисунката. Децата, които се чувстват недооценени или отхвърлени рисуват себе си мънички, а тези с прекалено високо самочувствие често едва побират себе си на семейния портрет.

4. Когато в дома цари разбирателство и спокойствие членовете на семейството са близо един до друг. Обикновено детето рисува себе си близо до един от родителите, което е знак, че то е по-привързано към него. Всеки предмет, който е нарисуван между хората на картинката е символ на бариера в отношенията между тези членове на семейството.

5. Всичко, което е важно за детето и което то обича е в топли тонове. Нещата, към които то е привързано са в сочни и светли цветове. Ако детето е нарисувало дрехите на някого в синьо, това означава, че то му има безгранично доверие и с него се чувства комфортно. Ако е в зелено – този човек е значим за детето и то много го уважава, жълтият е доказателство за импулсивност и действие, червеният – за агресия, а черният сигнализира за емоционално отхвърляне.

6. Ако отделните части на тялото са очертани грижливо с точни контури, това е свидетелство за обич и привързаност. Обикновено децата рисеват родителите си по този начин. Когато детето е наблегнало на повече детайли в собствения си образ, това е свидетелство за самовлюбеност и особено внимание към собствения външен вид. До 4-годишна възраст това се смята за нормално.
Ако детето е нарусивало някого с прекалено голяма уста, това означава, че този човек му прави прекалено много забележки. Ако пък устата е твърде малка или изобщо липсва, това е знак, че детето смята, че този човек крие чувствата си.
Изображението на зъби е свидетство за открита агресия, големите очи – за страх, а малките – за потайност. Дългите ръце, както и пълното им отсъствие означават, че за детето този човек е твърде властен, дори арогантен и психичически натоварва детето. Късите ръце издават вътрешна слабост.
Когато детето е нарусувало себе си с вдигнати нагоре ръце, това показва, че то има желание да се докаже пред останалите членове на семейството, но те не му обръщат достатъчно внимание.

Ето как с едно съвсем лесно занимание и няколко рисунки детето може да ни помогне не само да открием, но и да неутрализираме някои проблеми в семейните отношения. Ако сте затруднени в разгадаването на детските шедьоври и изобразеното в тях, можете да го помолите да нарисува нова картина, но на тема „Семейството, за което си мечтая“.

Ще се изненадате колко е лесно всеки да бъде щастлив, да обича и да бъде обичан.

 

 

 

снимка:terapistimizmir.com

източник: http://purvite7.bg/

No Comments Yet

Leave a Reply