Какво е подходящото облекло, когато се явяваме на интервю за работа – гледната точка на експерта

Дали ни харесва или не, модата има значение и в частност личният ни стил, най-вече що се касае до това как се представяме на интервю за мечтаната ни работа. Какво да облека е един от вечните въпроси, които ние жените си задаваме всеки ден по няколко пъти. Когато обаче стане въпрос да се представим по най-добрия начин и да оставим правилното впечатление за нашата личност нещата стават още по-сложни. Да сме строги, стилни, ненабиващи се на очи и в същото време да заявим себе си по точния начин не е лесна задача. Не случайно има изписани цели наръчници и са създадени системи за това как да имаме подобаваща визия и да създадем безупречен имидж, който да отговаря на нашата личност.

В днешни дни правилата в тази посока са доста променени и това е така заради разнообразието от професии.

За да сме ви от още по-голяма полза освен практичните съвети на имидж консултант, които сме подготвили ще ви дадем мнението на няколко HR-а, които са в същност хората, които ви посрещат при интервю за работа и до голяма степен от тях зависи дали ще бъдете допуснати на второ интервю.

Първото впечатление и критично за интервюирания. Това с което си облечен е първото нещо, което забелязва човека срещу теб. То говори много повече за теб от колкото това, което имаш да кажеш след като ти бъде дадена думата за това.“ – Бари Дрекслер / основател на Expert Interview Coach

По време на този първоначален контакт в подсъзнанието на човека който ще те интервюира се формира мнение, което след това трябва да защитиш или обориш.

Винаги съветвам жените да се обърнат към експерт, вместо да се допитват до родителите си“ – казва Джил Джасинто – медия менаджер на WORKS by Nicole William-компания, която помага на млади жени да си намерят работа. „Често пъти момичетата се доверяват на родителие си, които са с по-консервативни разбирания и създават погрешна представа в работодателие.

Как да разберем кое облекло е подходящо в такива случаи?

Много важно е да разберем политиката и културата на компанията в която ще кандидатстваме. При всички случаи да сме по-облечени е в пъти по-добре от това да сме разсъблечени. Много млади момичета разчитат на сексапила си вместо на професионалния им опит. Ето защо залагат на по-дълбоки деколтета, по-къси поли и прочие. На тях бих им казала: Мили млади дами, обличайки се по този начин рискувате да бъдете разбрани погрешно. Посланието, което отпращате към вашия бъдещ работодател е грешно заложено изначало и дори да бъдете наета на работа, то много скоро ще се наложи да си търсите нова такава.

Ето защо нека бъдем ПРАКТИЧНИ и да видим какви точно са съветите, които нашият имидж консултант ни даде в тази посока…

#1. Ако кандидатствате за креативна работа:

например: писател, редактор, фотограф, графичен дизайнер, арт директор и тн.

При този тип професии е важно да изпъкне вашата личност. Ето защо е хубаво да изберете по-класически дрехи. Ако нямате ярка личност и най-цветните дрехи не биха могли да ви помогнат.

Важно е също и да не прекалявате със прекалено консервативна и старомодна визия, защото така оставяте впечатление на остаряло мислене. Заложете на нещо удобно, изберете затворени обувки, черен или по-тъмно син деним, и сведете аксесоарите до минимум.

 

Job-interview-1
http://ladymagazine.today/

#2.Ако ще кандидатствате за голяма корпоративна фирма, която работи с много клиенти като:

адвокатска кантора, брокер за недвижими имоти, продажби, маркетинг, реклама или счетоводна къща:

В такива случаи е хубаво да заложите на класическа рокля, Не прекалявайте с грима и нека косата ви е чиста и добре изсушена. Не прекалявайте с парфюма, нещо леко, което не дразни възприятията е и едва доловимо. Инвестирайте в хубав блейзер. Може да го комбинирате както с обикновена блуза, така и с официални панталони. И в този случай е добре обувките да са затворени и не много високи. Изберете по-консервативни цветове, ярките цветове разсейват и насочват вниманието на отсрещната страна в друга посока.

http://ladymagazine.today/
http://ladymagazine.today/

#3.Ако ви предстои интервю за работа в модната индустрия:

моден редактор, дизайнер, мърчантдайзер, асистент, отдел продажби и тн.

Голяма част от хората, които кандидатстват за такива професии правят основна грешка – обличат се супер модно. Избора на дрехи в такива случаи зависи главно от спецификата на работата за която кандидатствате.

Хубаво е да изберете по – обикновени дрехи и да акцентирате на аксесоарите. Стилни обувки, ярка чанта и модерни бижута ще ви откроят с изтънчен вкус.

Не се опитвайте да сте прекалено модерни, рискувате да изглеждате смешно. Хората не бива да забелязват първо дрехите ви, а вас самите. Не искате да си мислят “ Тя изглежда стилна и представителна в тази рокля“ вместо “ УАУ, това наистина е скъпа рокля“, нали!? Дрехите не бива да са средство за отвличане на вниманието. Фокуса трябва да е върху ВАШАТА личност.

http://ladymagazine.today/
http://ladymagazine.today/

#4.Ако ще кандидатствате за работа във финансова компания/институция:

например: банка, финансова къща, фондова борса, счетоводна кантора, застрахователна компания, компания занимаваща се с анализ на пазара и тн.

В такива ситуации смело може да изберете тъмен костюм от две части: сако/панталон или сако/пола (полата да е с дължина до коляното или малко над коляното). Просветлете визията с блуза в светъл тон и нежни аксесоари. Хубаво е да имате под ръка чифт резерни чорапогащи в случай , че тези с които сте се скъсат ;).

http://ladymagazine.today/
http://ladymagazine.today/

#5. Ако се явявате на интервю за технологична компания:

например: инженер, продуктов менаджер, IT комуникации, IT, и тн.

Такива компании са пълни с млади хора, и атмосферата е по-скоро приятелска отколкото професионална, ето защо тук е важно да не прекалявате с официалността. Рискувате да се чувствате като „лелка“ в море от хипита :).

Ако се появите с костюм ще покажете, че не сте наясно с тази индустрия. Заложете на тъмен деним и свежа риза или стилна пола с лек ежедневен пуловер и подходящите аксесоари към тях.

http://ladymagazine.today/
http://ladymagazine.today/

Това е дами! Не забравяйте, че нашият имидж е отражение на нашата същност. Това е нашето огледало към света и е важно да не го пренебрегваме. Една успешна визия е формула за успех.

 

 

 

източник: http://ladymagazine.today/

снимки: Pinterest

 

No Comments Yet

Leave a Reply