За лечебната сила на думите

Те могат да ни нанесат неизлечими рани. Могат да ни докоснат и да ни разплачат. Могат всичко, ако ги опитомим и им служим. Могат дори да ни излекуват, стига да ги обичаме….

ИЗДИГАНЕ

Думите носят вибрация, емоция, послание. Често си служим с тях, като се осланяме на навика, че могат да ни прикрият в дадена ситуация или пък да наклонят везните в наша полза. Но те са ни дадени с друга цел. Всеки от нас ги познава като безотказни инструменти за добро настроение, нали? Всъщност могат да бъдат повече! Вибрацията на думите променя нашата вибрация. Това на практика означава , че определени словесни модели може да ни бъдат много полезни в трудни и тежки ситуации.. Устроени сме така, че най-малкото може да извика у нас чувства на гняв, омраза, желание за мъст. А с правилните думи може да се издигнем над тези чувства, които постоянно ни дърпат назад. Може да си изработите например ваша мантра за успех, за щастие, за здраве или за спокойствие. Ако думите в нея идват от сърцето ви , това може да промени много неща във ваша полза. Пробвайте например мислено да посрещате хората във вашия живот с “желая ти щастие“! Сигурно ще ви е трудно да го направите това с враговете си. Но да не забравяме – издигането над тъгата и неудовлетвореността или омразата се случват вътре в нас. Важно е как съхраняваме хармонията в душата си, а не кой ще ни помисли за слаби или отстъпчиви.

words-12
michelletran91.wordpress.com

ПРИЕМАНЕ

Често ни се случва да бягаме чрез думите. В много трагични или болезнени ситуации съзнанието ни заобикаля реалността, като вика чрез мозъка определени словесни структури, които връщат спокойствието ни. Приемете нещата такива, каквито са, понякога нямаме право на глас, няма как да ги променим или да им повлияем. Приемането не означава да ровим в раните или пък напълно да се изолираме от света. Ние сме част от процеси, които понякога са трудно обясними. Няма как да разберем защо зависимостта може да разруши всичко по пътя си. Със силата на думите можем да отворим свят на смирение и разбиране и така да се влеем в общия поток на събитията. Отричането и честото използване на думата “не“ в такива трудни ситуации означават, че се борим срещу събития, които не зависят от нас. Все едно да спрем слънцето да грее! Нашите желания не управляват света, той върви по свои закони, които просто трябва да следваме. За целта вижте как ще се променят  възприятията ви за събитията, ако често си казвате: Да, сега ще направя това или онова и в тази минута ще се слея с добрината и силата, които чувствам около мен….

ПРОЩАВАНЕ

Мисловните модели и словесните модели е най-трудно да си подадат ръка, когато става дума за прошката. Понякога изричаме думи на опрощение, но вътре в нас остават гневът и желанието да накажем провинилия се. Има състояния, от които ни трябват години, за да излезем. Няма точна рецепта как да намерим прошката. Със сигурност обаче думите може да ни помогнат, от една страна да изведем емоциите от тялото и, от друга да анализираме защо се е стигнало до дадена ситуация. Само чрез издигане над тъгата и горчевината и приемане на случилото се може уверено да вървим към прошката.

СПОКОЙСТВИЕ

Освен думите, позитивните фрази, които да си повтаряме, общото успокоение на тялото също е много важен момент, за да  бъде успешно всяко лечение. За да разсъждаваме трезво и спокойно, трябва нашите мозъчни клетки да са в кондиция. В периоди на стрес и негативни емоции трябва да се храните с повече ядки, те са храна за мозъка. Това ще ви даде повече релакс и заедно с позитивните мисли и нагласа, вашите словесни мантри ще може да излезете от трудните ситуации.

 

 

 

 

 

източник: www.ladymagazine.bg

снимка:http://www.eternalpoesy.com/

No Comments Yet

Leave a Reply