За какво друго е полезен спорта, освен за стройна фигура?

Напоследък стана доста модерно да се спортува и всеки да споделя в социалните мрежи лични режими и резултати от тренировки. Тази мода определено е по-полезна от някои други тенденции през изминалите години.

Но за какво друго е полезен спортът, освен за добра фигура?

При децата

Ако от малки децата се възпитават в спортните зали, техните качества на спортист определено ще се развият и в живота. Казвам го и от личен опит. Когато бях в 10 клас, учителката ми по немски език ми каза „Иве, ти си спортист и състезател. Как така немският ще ти се опре? Тези качества на воля трябва да ги приложиш и в ученето!“.  Когато сама се замислих над казаното от нея, дадох всичко от себе си и след това резултатите не закъсняха. Тези думи все още отекват в съзнанието ми. Тя ми даде да разбера, че наистина чрез спорта ние развиваме много други способности, както физически, така и волеви.

Отборната игра също е много важна. Децата от малки се научават на колективност, дисциплина, търпение едни към други и толерантност. Научават се да си помагат взаимно и същевременно да бъдат конкуренция.

Как да разберете към какъв спорт да насочите детето/децата си?

Срамежливо и неуверено дете е хубаво да бъде насочено към колективен или боен спорт – борба, бойни изкуства, ръгби, хандбал.

По буйното дете определено има нужда да разтоварва енергията си вместо тя да бъде потискана от родителите чрез забележки и кавги.  Специалистите препоръчват индивидуалните спорове като плуване, лека атлетика, гимнастика, колоездене и ски.

Затворено и уравновесено дете: за този тип деца са подходящи спортове, които развиват сръчността и техничността като тенис и тенис на маса.

Физическите предимства са, че костите укрепват, координацията, баланса и гъвкавостта се подобрява, намаляват телесните мазнини. От друга страна вероятността едно активното дете да стане и активен възрастен е в пъти по-голяма. Освен това във времена като днешните, където ежедневието ни е изпълнено от дигиталния свят да излезем поне за час, два от него е добра перспектива, което определено е плюс.

При дамите

Имайки поглед над ежедневието на една дама, всяка е ангажирана с различни задачи от деня си. Освен това, преминаваме и през различни етапи- образование, кариера, бременност, възстановяване, грижа за децата и семейството и после към това се прибавя отново работата. Всеобщото мнение е, че всяка жена, когато добави в графика си тренировки по желан спорт, тя става по-организирана, изпълнена с енергия, с по-позитивна нагласа към света и разбира се по-красива! Да не забравяме, че това е един чудесен начин да се регулира метаболизма и да влияем на хормоните си ;).

Тичането например подобрява мозъчните функции и подпомага развиването на паметта и творческия потенциал. Не случайно след едно  зареждащо тичане в парка могат да ни хрумнат куп нови идеи и да подредим плановете си много по-ефективно. Носителят на Нобелова награда за физика Волфганг Кетерле казва, че когато бяга, мисли за всичко – физика, семейни проблеми, планове за уикенда. Той смята, че тичането му дава време да обмисля проблемите си.

Кожата заблестява!

Правенето на упражнения повишава температурата на тялото, като порите се отварят. А потта помага да се премахне мръсотията и мазнините, които се събират по лицето. Така се намалява акнето! Подпомага стягането на мускулите и еластичността на кожата, което спомага бързото възстановяване след раждането. Премахва целулита и подпомага кръвообращението.

Най-важното! Докато спортуваме, ние се освобождаваме от всичко негативно! Това важи както за мъжете и жените, така и за децата.

Не случайно е казано, че спортът е ЗДРАВЕ! Аз бих добавила, че това е начин на живот и е хубаво всеки един от нас да включи в програмата си ако не ежедневни занимания, то минимум 4-5 пъти в седмицата!

 

 

 

 

 

снимка: www.sense4style.com

No Comments Yet

Leave a Reply