Защо трябва да ядем Папая

Колко често похапвате Папая?

Това е един уникален плод, за съжаление не много известен в България. За наша радост обаче можем спокойно да си го намерим в повечето големи хранителни супермаркети.

Богатата история от факти и редицата изследвания направени по отношение на папаята доказват неоспоримите ползи от нея и необходимостта да се консумира колкото се може по-често. Този плод е като атомна бомба от антиоксиданти, които знаем колко благотворно се отразяват на организмът ни, като го предпазват от редица сериозни заболявания. Освен това плода изобилства от полезни вещества необходими на тялото ни всеки ден. Папаята съдържа фибри, мед, фолиева киселина, пантотенова киселина, магнезий, витамин А, витамин С, рибофлавин и тиамин. Добавяйки един средно голям резен папая към дневното си меню може да подобрите значително цялостната си кондиция и здравословно състояние. Ето и няколко от ползите на папаята:

 

1. Поддържа имунната ви система здрава

Папаяте е един от най-добрите източници на витамин С – съдържа 200% от дневната доза необходима на човек. Както може би повечето от вас знаят Витамин С е в основата на здравата имунна система, здрава и млада кожа и висока енергийна ефективност на организма. Доказано е също, че витамин С предпазва от сърдечни заболявания, инфаркт, диабет и някой форми на рак.

2. Поддържа очите ви здрави

Морковите не са единственият източник на Витамин А. Папаята съдържа Витамин А и флавоноиди като бета-керотин, лутеин и сиптоксантин, които защитават и предпазват от разрушаване муку мембраните на очите.

papaya-1
Pinterest

3. Намалява риска от рак

Поради високия си антиоксидантен ефект, папаята има способността да редуцира евентуален риск за ракови образувания в организма до минимум. Флавоноидите открити в папаята държат свободните радикали на страна и запазват клетките здрави. Изследвания в тази посока показват, че похапвайки папая всеки ден или поне три пъти седмично ще се предпазите от рак на дебелото черво и рак на простата. И ако това не е достатъчно важна причина за да включим този изключителен плод към ежедневното си меню?

4. Поддържа кожата здрава, млада и стегната

Никой не може да спре остаряването, но можем да спрем преждевременното стареене. Може би се питате как? Като се храним здравословно, не пушим и внимаваме с количествата алкохол. Лесно е нали ;)!?

Папаята е един от плодовете с чиято помощ можем да съхраним добрия тонус на кожата си за дълги години напред. Изключителен източник на витамин Е, витамин С и бета кератин, които се борят с появата на бръчки, тена на лицето и цялостния тонус на кожата.

5. Помага на храносмилателната система.

Папаята е всеизвестна с храносмилателните си качества. Плода съдържа папаин, това е един ензим който спомага храносмилателния процес в стомаха. Ако добавите резен папая на закуска, или вечер изпиете едно смуути от този плод ще засилите в пъти метаболизма си и ще подобрите храносмилателната си система.

papaya-2
Pinterest

6. Спомага бързия растеж на косата

Папаята прави косата по-мека, бляскава и спомага по-бързия и растеж. Предпазва от появата на пърхут. Пийте често смутита от папая или пък си правете следната маска за да подобрите състоянието на косата си:

Пасирайте 1/2 чаша кисело мляко с 1 резен папая, получената смес нанесете върху косата и изплакнете след 45 мин. Може да прилагате тази маска два пъти седмично и ще видите каква хубава коса ще имате.

7. Един от най-добрите плодове ако сте на диета

Папаята няма да ви направи да изглеждате по-слаби, ако не се придържате към определен хранителен режим и не спортувате редовно. Този плод ще ви засити за дълъг период от време и ще ви помогне да задоволите вълчия си апетит. Папаята е много добро решение за здравословна закуска между храненията, тъй като е с ниско съдържание на захар и калории – 1 чаша нарязана папая се равнява на 120 калории и 8,3гр захар.

Папаята е многостранен плод. Може да го използвате за салати, пайове, смутита, сокове, сосове или просто да го консумирате суров. Има още много полези от консумацията на папая, но тези 7 са едни от най-добрите.

Ако вече познавате този чудесен плод може да споделите с нас как обичате да го ядете? Колко често го консумирате?

 

 

 

 

 

източник: www.ladymagazine.bg

снимки: Pinterest

 

No Comments Yet

Leave a Reply