Защо трябва да ядем костилката на авокадото?

Знаете ли, че костилката на авокадото е пълна с полезни за организма вещества?

В нея се съдържат повече антиоксиданти, фибри и полифеноли отколкото в повечето плодове и зеленчуци, с които обикновено се храним. В Южна Америка използват костилката на авокадото в борбата си с дизентерия и други проблеми. Тези костилки съдържат много фенолиеви компоненти, които могат да ни предпазят от вирусни и бактеиални инфекции, също така се отразяват благоприятно при гастритни заболявания.

avocadoseed
Pinterest

Приемайки плода от костилката се предпазваме успешно и от сърдечни заболявания и инфаркти. Намалява се нивото на холестерола и предпазва артериите от плаки. Активните антиоксиданти на авокадото предотвратяват липидните окисления при артериите, един процес който води до артериални плаки. Освен това предпазва организма от свободните радикали, които са основните виновници за болестите и остаряването. В едно изследване учени са установили, че съдържащите се в авокадото антиоксиданти са със 70% повече от тези в плодовете. Плодът от костилката на авокадото също така има анти биотично и противогъбично действие.

avocadoseed1
Pinterest

Самото авокадо може да го приемате в салати, под формата на пастет в сандвичи, да си правите маски на лицето и др. Що се отнася до плода на костилката имайте в предвид, че е кисел. Ето защо най-добре го комбинирайте с други плодове и зеленчуци и го приемайте под формата на шейкове/смутита. Уверете се, че самата костилка е много добре обелена преди да я сложите в блендера.

източник: www.ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply