Защо не се носи ЗЛАТО по време на ВИСОКОСНА година?

В миналото се е вярвало, че тя носи лош късмет и среброто е „противоотрова“ срещу него. Още в Древен Китай са били убедени, че среброто предпазва от лошия късмет, който може да донесе високосната година.

Терминът високосна година за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Продължителността й е 366 дни, т.е. един ден повече от обичайното. Той се прибавя към най-късия месец – февруари.

Защо се случват високосните години? За една година земята прави пълен оборот за 365 дни и 6 часа. Съответно за всяка година се прибавят по 6 часа и за четири години става цял ден.

Още в Древен Китай са били убедени, че среброто предпазва от лошия късмет, който може да донесе високосната година. Там и до ден днешен сребърни съдове, кюлчета и монети са отлично капиталовложение.

На Балканите е прието вместо златна паричка на шапката на новороденото са се пришива сребърна, а на булките да не се дават пендари, а „бели“ пари.

Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна, и заради това през високосните години носим сребърни накити.

В Древността хората слагали сребърна пара в млякото, за да се запази по-дълго. В Древен Египет върху рани поставяли тънък пласт сребърно фолио за по-бързо оздравяване. У нас пък се смята, че ако бижута от този метал потъмнеят, човекът който ги носи е болен.

Антибактериалните свойства на среброто са доказани през 1893 година от шведския учен Карл Вилхелм фон Нагели. Това свойство на среброто се нарича „олигодинамичен ефект“. В днешно време някои здравни експерти препоръчват приемането на малки количества сребърна вода за общо укрепване на организма.

Суеверия и ритуали
Какво не трябва да се прави през високосната година
През високосна година бременната жена не трябва да държи близо до себе си остри предмети.

Детето, което е родено на 29 февруари, е добре да празнува рождения си ден на 28 февруари или на 1 март.

През високосна година не трябва да се започвате строеж на нова къща, да се местите в друг град или в друго жилище и ако може, да не си меняте местоработата.

Когато имате финансов успех през високосна година, една част от парите трябва да отидат за нуждаещи се хора, за да ви върви и догодина.

През високосна година не се продава недвижимо имущество и ценни предмети.

Годината не е е добра за развод, тъй като предвещава проблеми за следващата връзка.

Да не се правят покупки на големи количества хранителни продукти от хора, които са болни или възрастни, защото това им носи лош късмет.

Не ходете за гъби. Смята се, че през годината те ще съберат много негативна енергия която ще се отрази зла на хората.

Преди да взимате важно решение, застанете по залез слънце с лице на запад и кажете на глас: „Високосна година, остави за себе си лошото, а за мен – само добро.

 

 

 

 

източник:http://www.epicenter.bg/

снимка:www.pinterest.com

No Comments Yet

Leave a Reply