Защо не мога да постигна желаната фигура

Постоянната борба с килограмите е отчайваща и понякога е необходимо много воля и усилия за да стигнем до желания резултат. Може би няма много да ви утешим ако ви кажем, че същото усещане го изпитват милиони хора по света. Ако все пак това към което се стремим не дойде,. Каква би могла да е причината за това? Понякога са виновни хормоните, понякога блокада в обмяната на веществата. Но за всеки проблем си има решение.

От какво се нуждае вашият организъм?

Сметката е проста – необходимо е да изразходваме толкова енергия, колкото приемаме. При хора, които работят на бюро, това са приблизително 2000 кал. на ден. Но има хора, при които обикновените регулатори – гладът и чувството за засищане не функционират добре. Те се хранят често и по много. Как се стига до там?

Лекарите предупреждават, че честото ядене на мазни и сладки храни изважда от равновесие чувствителната система за регулиране на апетита. Много вероятно е да вредят и изкуствените аромати. Нужно е известно търпение, за да се върнем към правилното хранене. Трябва да свикнем да консумираме предимно пресни продукти и да избягваме ароматизираните напитки и сладките млека.  Добре е да си поръчваме малки порции и да изчакваме малко преди да се захванем с десерта. Хранете се бавно!

Каква е ролята на стреса за килограмите?

При притеснения някои губят апетит и отслабват. Но при много хора става точно обратното – непрекъснато хапваме нещо защото под напрежение тялото ни произвежда по-малко от хормона лептин, който потиска чувството на глад. Апетитът при напрежение е обусловен хормонално. Пробвайте да дъвчете дъвка,  най-добре да хапнете плод или сушени плодове като червени боровинки. Дълготрайния стрес освен това повишава нивото на кортизола в кръвта и излишната енергия се натрупва под формата на мазнини. Кортизолът много бавно се разгражда. Тук може да помогне спортът за издръжливост. При стрес спим недостатъчно, а това води до напълняване. Изпийте един чай от мента, действа успокояващо.

Какво всъщност ядем и пием?

Много е важно да сте наясно колко калории поемате дневно. Водете си хранителен дневник. Все повече експерти са на мнение , че за наднорменото тегло имат вина и скритите калории в напитките, ето защо записвайте и тях. Заместете плодовите сокове от кутия и газираните напитки с минерална вода, злен чай, и фрешове.

Много важно е да се храните редовно, не пропускайте хранения защото по този начин изпращате сигнали на организма да трупа резерви. Поемайте много полезни течности и спортувайте поне три пъти в седмицата.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:beautydarling.co

 

No Comments Yet

Leave a Reply