Защо е добре да ядем ядки

Според ново проучване хората, които редовно ядат ядки, живеят по-дълго

В случай, че се чудите каква е тайната за дълъг и здравословен начин на живот, може би тя се крие в малка купа с ядки. Нови изследвания показват, че хората, които редовно консумират фъстъци, бразилски орех и шам фъстък, живеят по-дълго от останалите. Колкото и невероятно да звучи – фактите са си факти. Проучването се базира на изследване начина на живот на 19 000 души в продължение на 20 години!

Данните показват, че хората, които всеки ден похапвали ядки, били изложени на по-малък риск от смърт по време на проучването. Хората, които консумират ядки дори само веднъж седмично, също се радват на ползите от тази полезна храна, намалявайки нивата на смъртност със 7%.

Всъщност според експерти и лекари са неизменна част от здравословния и балансиран хранителен режим. В тях се съдържат антиоксиданти, борещи се срещу рака и важни минерали като мед, цинк, желязо, магнезий и манган. Всички тези хранителни вещества са важни за правилното и ефективно функциониране на органите, пише вестник Daily Mail.

Също така ядките са богати и на витамини Е, В и омега 3 мастни киселини. Мазнините, съдържащи се в тази храна, са от „добрите“ и в умерени количества всъщност намаляват риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Тъй като ядките имат високо съдържание на фибри, те са чудесно средство за запълване на глада. Каква обаче е разликата между различните видове ядки?

NUTS1
paleoaholic.com

1. Бадеми – 28 грама (от 20 до 25 ядки) = 163 калории

Бадемите са отличен източник на фибри, калций, рибофлавин, витамин B и витамин Е. Освен това в тях се съдържа и малко по-ограничено количество протеин, желязо, магнезий, калий (от жизненоважно значение за здрава нервна система), цинк ( за добро функциониране на имунната система) и витамин В3 (който помага да запазите добра кожа).

2. Индийско кашу – 28 грама ( от 16 до 18 ядки) = 163 калории

Индийското кашу е отличен източник на желязо и цинк. В него се съдържат още: протеини, магнезий, калий, витамин В6, фолиева киселина, витамин Е и омега 3. Цинкът в индийското кашу подпомага имунната система, а желязото помага за кислородния транспорт. Този вид ядки имат сравнително по-малко мазнини, в сравнение с останалите.

3. Лешници – 28 грама (20 ядки) = 178 калории

Лешниците имат страхотен вкус и са много полезни за здравето като цяло. В тях се съдържат протеини, фибри, калций, желязо, магнезий, калий, цинк, тиамин, витамин В6, фолиева киселина и витамин Е. Високото съдържание на мононенаситени мазнини помага на сърцето и подобрява кръвното налягане. Витамин Е стимулира здравето на кожата. В около 30 грама лешници се съдържат една десета от препоръчителната дневна доза фибри.

4. Фъстъци – 28 грама (28 ядки) = 166 калории

Във фъстъците се съдържа голямо количество протеин, ниацин и фолиева киселина. Освен това те са богати на фибри, желязо, калий, цинк, рибофлавин (витамин В2) и витамин E. Във фъстъците са намерени същите противоракови антиоксиданти, както в ягодите. Много от ползите за здравето ще бъдат намалени, ако консумирате фъстъците с много сол.

5. Шам-фъстъци – 28 грама (50 ядки) = 160 калории

Шам-фъстъците са богат източник на калий и витамин B6. Също така в тях може да откриете още протеини, фибри, калций, желязо, тиамин (витамин В1) и витамин E. Този вид ядки съдържат най-малко калории – само 4 в една ядка. Високите нива на витамин В6 могат да помогнат на жените да запазят своя хормонален баланс.

6. Орехи – 28 грама (14 половинки) = 185 калории

В орехите се съдържат много антиоксиданти. Също така тези ядки са богати на фибри, калций, желязо, цинк, витамин В6, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини. Орехите имат изключително високо количество антиоксиданти, които ги правят много полезни в борбата срещу рака. Също така проучвания показват, че консумацията на орехи може да намали нивата на лошия холестерол.

 

 

източник: tialoto.bg

снимка: hungryforchange.tv

No Comments Yet

Leave a Reply