Ето какво се случва с нас, като спрем кофеина

Кофеина е нещо страхотно. Приемаме го обикновено сутрин с кафето или чая и си има своите ползи. Подобрява способността ни да помним по-добре, да сме по-будни, но задавали ли сте си въпроса – Какво би станало ако се откажа от кофеина? или Какво би станало ако престана да консумирам храни и напитки съдържащи кофеин?

На мен ми се е случвало. Чувала съм хора, които взимат кардинално решение да променят живота си и едно от първите неща от които се отказват е кафето.

За да не се чудите повече какво ще ви се случи ако откажете кофеина съм ви приготвила списък със страничните ефекти, които може да усетите поради липсата на кофеин:

 

#1. Ще се чувствате отпаднали (за известно време)

Липсата на кофеин може да доведе до главоболие, умора, отпадналост, вялост. Хубаво е да предупредите в периода на адаптация всички около вас – близки, колеги и приятели, че се отказвате от кофеина, за да може да са подготвени с тези ви настроения. Пак казвам – те са временни, докато организма ви се адаптира.

Тези симптоми не са еднакви. При всеки човек усещанията са индивидуални, но ако сте от хората, които консумират средно между 400-500 мл. кофеин на ден, което се равнява на 3-4 чаши кафе или 6 чаши чай, най вероятно ще усетите точно този ленив ефект. Тези симптоми се усещат около седмица до 10 дни ако спрете рязко приема на кофеин. Ако обаче постепенно намалите приема му може да ги минимизирате до 2-3 дни.

#2. Ще отслабнете

Едва ли някой се замисля колко точно калории консумира с приема на кофеинови напитки. За повечето от нас е очевидно, че всички онези фрапета, фрапучино,  капучино и прочие, да не говорим за газираните напитки, които са калорийни бомби пълни със захар съдържат повече от 250 кал. за 100мл. Няколко от тях на ден и спокойно може да пропуснете храненията.

#3. ….или пък ще качите килограми

Кофеина потиска глада. Често пъти, когато бързаме и не можем да хапнем нищо взимаме едно кафе и храната остава на заден план. В случай, че спрете консумацията на кофеин трябва да сте подготвени да усещате глад по-често. Намерете си подходящи заместители, като: моркови, селъри, солети, ябълки и тн, с които в случай на нужда да залъжете глада.

Освен това има твърдение, че кофеини засилва метаболизма. Така, че ако пиете кафето си чисто без захар и други овкусители изгаряте повече калории отколкото то съдържа. Евентуалното му спиране може да окаже своето влияние на килограмите ви. Разбира се не е задължително. Ако водите динамичен живот, пиете достатъчно вода и се храните чисто това, че ще спрете кафето не би трябвало да ви стресне.

#4. Ще спите повече и ще имате повече енергия

Дори да сте консумирали нещо с кофеин 6 часа преди сън, това би могло да го наруши. И какво се случва обикновено? Събуждате се изморени и имате нужда от сутришната си доза кафе. Един непрекъснат кръговрат, който никога не свършва.

Хората, които не консумират кафе се радват на по-дълбок сън. Възможно е в първите дни след като сте се отказали от кафето да се чувствате изморени, но след като премине тази вълна ще имате в пъти повече енергия, отколкото чаша еспресо би ви дала.

#5. Ще се чувствате по-спокойни

Кофеина е стимулант, което ще рече, че активира нервната ви система. Повишава нивата на адреналина, което автоматично ви вкарва в по-чувствителни нива на комуникация. Освен това повишава кръвното налягане. Препоръчвам на хора, които страдат от ниско кръвно да заменят кафето с чаша студен айран с малко сол. Върши същата работа.

#6. Тренировките ви ще страдат

В периода в който тялото ви се адаптира да работи без наличието на кофеин и вие се чувствате по-лениви най-вероятно няма да ви е до тренировки, тичане, скачане и други подобни активности. Знайте, че това ще отмине. Пийте вода, изяще един бърз въглехидрат и отново ще имате желание за една хубава тренировка, след която ще се чувствате все едно летите.

#7. Стомахът ви ще е по-щастлив

Кафето е с висока киселинност, което е още една причина да се откажем от него.

#8. Ще се лишите от голяма доза антиоксиданти

За никой не е тайна, че кафет източник №1 на антиоксиданти. Също така американски учени установиха, че 57% от жените, които консумират средно между 3 и 5 кафета на ден са по-малко склонни да развият рак на гърдата. Така, че премахвайки кафето се уверете, че приема на антиоксиданти няма да е нарушен и ще си го набавяте чрез плодове и зеленчуци.

Е, как ви изглежда? Задачата не е никак лесна, но ако сте решени на тази крачка няма какво да го мислите повече. Необходимо е просто да се подготвите подобаващо.

Какво мислите? Заслужават ли си ползите да се откажете от любимата си топла напитка сутрин или може да се ограничите само до газираните напитки? Споделете мнението си с нас като коментар под статията 😉

Желая УСПЕХ на всеки решил да премахне още една зависимост в живота си!

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимка: Google

 

No Comments Yet

Leave a Reply