Есенни терапии за коса

Време е за есените грижи за външния вид. Това особено силно се отнася за косата .
Промяната в атмосферните условия рефлектира върху цикъла на живот на космените фуликули – докато горещината на летните месеци ускорява растежа и метаболизма на косъма , то есенните месеци са белязани с повишена загуба на косъма , тъй като космените фоликули преминават във фаза на почивка.

Освен смяната на сезоните, косата улавя и показва всички вътрешни и външни фактори, които оказват влияние на организма. Косата е изключително чувствителна към промените в емоционален и душевен аспект, като примерно стресиращото завръщане след лятната отпуска, есенната тъга, намаляването на позитивни емоции, свързани с разходки сред природата и забавления на открито.

Наред с това през есента косата е отслабена от продължителното влияние на слънчевите лъчи,морската и хлорираната вода,летните горещини.В резултат на това тя става късаща се,изтощена, с разделящи се краища. Към това се прибавят нови проблеми – студа, вятъра, дъжда, интензивното използване на сешоар, носенето на шапки.

Както виждаме, има достатъчно основания да подходим сериозно към есените терапии за коса. Азбучно правило е, че те трябва да започнат с отстраняване на изтънелите и изтощени крайчета от фризьор. След това трябва да погледнем към маските , като е важно да знаем, че е необходимо да ги прилагаме ритмично, а не епизодично.

Ето и няколко класически есенни маски, които са най-подходящи именно за този сезон.

 

Маска с печена тиква
До хомогенна смес се разбъркват равни порции тиква (печена),жълтък и мед . Маската се прави 2 пъти в месеца.

 

Маска с есенни плодове
Един жълтък се смесва със супена лъжица мед. Към тях се добавят пресен гроздов сок ,смачкани ябълки и пасирана печена тиква.Маската се държи около половин час,след което се изплаква само с вода.

 

Загряваща маска
Към половин литър кипяща вода се добавя по една супена лъжица розмарин и коприва . Ври 10 минути, след което се отстранява от огъня. След като изстине, се прецежда. Получената течност се използва за последно изплакване след миенето с шампоан.

 

Есенна маска с мляко и плодове
Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.

 

Загряваща маска с моркови и алое
1 ч.л. лимонов сок , 1 ч.л. сок от моркови , 1 ч.л. сок от алое, 1 жълтък, 1 с.л. рициново масло и 1 с.л. коняк се смесват. Сместа се нанася на косата, оставя се да престои 30 минути и след това косата се измива с топла вода.

 

 

 

източник:ladymagazine.bg

снимка:  hudabeauty.com

No Comments Yet

Leave a Reply