Ензимите ли са ключа към перфектната кожа?

Какво накара учените да погледнат на Ензимите като една от най-подходящите съставки за здрава и сияйна кожа? Дали това наистина е така и можем ли да си го позволим?

Знаете ли че?

Според едни от най-популярните естетични козметици, ензимите действат по-внимателно за разлика от техните “двойници“ – киселините. Киселините проникват в дълбочина, което не винаги е най-доброто при хора с чувствителна кожа. Освен това някои кисилини имат ниско pH, което може да доведе до раздразнение. Ензимите са ниско киселинни и имат pH близко до естествените нива на кожата. Те определено са по-лекия вариант!

Как действат Ензимите?

Ензимите са може би една от най-умните съставки на кожата: Те проследяват мъртвите клетки и късат връзката им със здравите клетки, като остават последните сами докато се възстановят напълно. Интересно е как разбират кои клетки са мъртви? Ето как точно става това. След като ензимите са протеини, те се прилепят към нездравата клетка / тя е с по-високи нива на кератин/ и я разрушават. Резултата е гладка и свежа кожа.

Много от ензимите се доставят от плодовете с които се храним, а те от своя страна са антиоксиданти и са чудесни в борбата със свободните радикали. Някои ензими могат да бъдат много по нежни от вече познатите ни ексфолиращи методи като скаб за лице, микродермабразиото. Те са една изключително нежна форма на ексфолиране, предвид факта че премахват единствено само мъртвите клетки без да излющват кожата, което позволява да се прилагат при всички видове кожа. Освен това подпомагат възстановяването на здравите клетки и засилват метаболизма им. По този начин кожата изглежда млада и здрава.

Негативите

Може би ще зададете въпроса- Защо след като са толкова полезни за кожата не се съдържат във всеки продукт насочен за поддържане и възстановяване на кожата?

Отговора е, че всъщност не е толкова просто. Като начало трябва да се има в предвид, че ензимите се разпадат много бързо. Ето защо светилата в козметиката съветват да се ползват пресни маски, които се приготвят на момента. Освен това хората с изключително чувствителни кожи е необходимо да бъдат много предпазливи, защото не всички ензими са подходящи за тях. Могат да предизвикат алергични състояния.

 Ако вашата кожа не е чувствителна, спокойно може да им се доверите, резултата ще е поразителен, такъв какъвто нито една професионална процедура не би постигнала.

 

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: newbeauty.com

No Comments Yet

Leave a Reply