Дубровник-перлата на Адриатическо море

Дубровник е един от най-красивите градове в света. Той е царство на красота и символ на свобода

Още през ХIII в. дубровничаните получават от цар Иван Асен IIпривилегията да търгуват свободно, a по време на турското владичество, като вещи дипломати успяват да си издействат от Цариград специален статут за свободно придвижване и дейност, така че често са единствената не само търговска, но и духовна връзка с Европа. Оттук водят началото си специалните вековни връзки между дубровничани и българи.

Нова година в Дубровник с www.balkancomfort.com

Ако се интересувате от култура, история или изкуства, Дубровник е мястото, което ще утоли жаждата ви за знания и нови интересни впечатления. Старият град на Дубровник е запазил своите средновековни улички. Разхождайки се по тях с дни, ще откривате и разглеждате фасади на готически, ренесансови и барокови къщи и дворци. Има и значително количесво църкви, които могат да ви разкажат богатата история на Дубровник.

dubrovnik6

http://media-cache-ak0.pinimg.com

Известните крепостни стени, които са много добре запазени, са построени и надграждани с течение на годините с крепости, кули и бастиони. От тях можете да се насладите на изключителни гледки към покривите на къщите, морето и околията на града. Ако посетите града през лятото, задължително присъствайте на Летния фестивал на Дубровник, който включва множество концерти, шоу програми и народни танци. Ако е възможно посетете селцата и островите наоколо. Там ще намерите автентичността и духа на старите времена.

dubrovnik2www.flickr.com

Ако истории от миналото и културата не са от областите, които ви вълнуват, то Дубровник ви предлага още невероятни плажове и много красива природа. Така имате възможност да се отпуснете и да бъдете галени от  слънчевите лъчи или да възхищавате на природа в града.

dubrovnik7

                                                                                                           www.flickr.com

Хората там са много топли и гостоприемни. Опитайте и от вкусната кухня, която се предлага на това прекрасно място.

dubrovnik4 http://media-cache-ec0.pinimg.com

Дубровник е пълен с добри ресторанти, които може да потърсите из уличките на Стария град. Кулинарните стандарти тук са високи, а в избора на храна морските деликатеси имат приоритет. За повечето местни едва ли има по-голямо удоволствие от похапването на прясно уловена риба на сянка с изглед към морето. Пицата и спагетите са завладели региона и се предлагат навсякъде, приготвени отлично. Далмацианската шунка е също една от вкусотиите, които е абсолютно задължителна да опитате като мезе. В околностите на Дубровник традиционно се произвежда вид твърдо овче сирене във формата на малки плоски пити. По време на зреенето то редовно се поръсва със зехтин. В много от дубровнишките ресторанти ще видите големи буркани с малките пити сирене в зехтин.

Ресторантите са отворени до около 23:00 или полунощ, освен ако не е обявено друго.

Старият град е пълен с комфортни и приветливи кафета. По Страдун има както вътрешни, така и външни заведения, предлагащи ви красива обстановка, от която да наблюдавате живота. Ето няколко кафета в района.

Барове и нощен живот
През по-голямата част от годината, хората тук пийват навън. По-голямата част от района зад катедралата, Буничева поляна, през пролетта и лятото се превръща в едно голямо открито заведение. Местните се задържат в района между Стария Град и Груж, където поредица комерсиални барове са превърнали Бана Йелачица в нещо, което местните наричат „Улица Бърбън”. Нощният живот в Дубровник се върти основно около Стария град. В града няма толкова много нощни клубове, затова Страдун изглежда най-доброто място за вечерно забавление. Всички сенници на магазините се прибират и се изкарват столове, които преобразяват улицата.

dubrovnik5www.flickr.com

За Дубровник може много да се каже и изпише, но това е град който просто трябва да видите. С огромните си крепостни стени, красиви заливи, запълнени с яхтени пристанища, тюркоазените води на Адриатическо море и невероятната си природа, Дубровник е най-желаната дестинация за посрещане на Нова година 2013 в Хърватска. Известен още като „Перлата на Адриатика“, Нова година в Дубровник се празнува с много танци, веселия, питиета и само положителни емоции. Благодарение на летището, разположено само на около 15 км от града, най-удобният начин за достигане на града е със самолет.  Самолетните екскурзии за Нова година в Дубровник по-принцип са доста скъпи, но ако направите резервацията си по-рано, ще се възползвате до около 20% отстъпка от цената. Ако пък предпочитате да посетите Дубровник с автобус или собствен транспорт, ще Ви излезе доста по-евтино, но за сметка на това ще изгубите много време в пътуване.

 

 

Ето едно страхотно предложение на туристическа агенция Балкан Комфорт www.balkancomfort.com, което не е за изпускане: http://www.balkancomfort.com/nova_godina_out/view.html?oid=495454

 

 

източник: ladymagazine.bg

No Comments Yet

Leave a Reply