Дубай – лукс сред пустинята

Дубай е уникално място, което има свой собствен неповторим колорит и не прилича на никой друг град в света.  Това, което преди около 40 години е било пустиня днес е оазис с много градини и паркове, с изкуствени водни канали и яхтени пристанища – един модерен търговски, туристически и бизнес център. И всичко това се случва, защото за далновидните управниците на Дубай думата “невъзможно” не съществува.

В Дубай огромното желание да си на върха се е превърнало от амбиция в традиция и точно това е направило от емирството осмото чудо на света.  Уникалният Бурж ал Араб 7* – луксозният и най-висок в света хотел, издигнат върху изкуствен остров, “Дубай  Мол“ – най-големият шопинг мол на планетата, изкуственият остров с формата на палма… Списъкът с авангардни мегапроекти е впечатляващ и още ще нараства. Наскоро емирството отново стана център на световното обществено внимание с откриването на най-високата сграда в света – кулата Бурж Калифа, висока 828 метра!

DUBAI2
travelchacha.com

Дубай е едно от седемте Обединени Арабски Емирства, разположени на брега на Персийския залив. С площ 3 885 кв.км той е второто по големина емирство. Преди да открият нефт през 1966 година Дубай е бил неголямо пристанище. Приходите от петрола обаче не са основна част, а само са подпомогнали поставянето на основите за развитието на емирството. В момента скромните залежи на територията на Дубай покриват само собствените му нужди.Основна заслуга имат търговията и туризмът. Идеята е свободната безмитна зона, туризмът, огромните и нови пристанище и летище да превърнат Дубай във финансов и търговски център на Близкия изток.

DUBAI1
holipal.com

Населението на Дубай постоянно расте, като по данни от 2006 то е било 1 422 000, от които местните са около 12%. Интересно е разпределението по пол – 70% мъже и 30% жени. Официален език е арабският, но поради факта, че в Дубай живеят хора от над 200 националности английският е широко използван и всички надписи и табели са написани и на двата езика.

Нова година в Дубай – http://www.balkancomfort.com/nova_godina_out/view.html?oid=497249

DUBAJ4
travelchacha.com

Нова година е времето, когато си правите равносметка и се обръщате към бъдещето. Ако още не сте избрали къде ще сте тази година, посрещнете празника в града, който за няколко години се превърна в синоним на бъдещето – Дубай. Град, който се променя всеки ден и доказва как пустинята може да се превърне в рай. За месеци израстват квартали от небостъргачи, там се намира и най-високата сграда в света – Бурж Халифа, която надмина предишния рекордьор с над 300 метра. В Дубай е и единственото метро в света, което е напълно автоматизирано и мястото на ватмана е празно. Изникналият в пустинята Дубай удивлява със строителната си футуристична еклектика и с изобилната си зеленина и цъфнали цветя.

 

Дубай е място, където има какво да се прави. В един ден можете да отидете на плаж и да карате ски по 400-метровата закрита ски писта с изкуствен сняг. Цената на карта за 2 часа е 49 долара и включва пълно ски оборудване и ски екип.

DUBAI6
telegraph.co.uk

За любителите на силните усещания се организира сафари с джипове в пустинята, „сендбординг” – спускане по дюните, както и рали с бъги из пясъците. Дубай от птичи погледможете да видите от хеликоптер или балон, както и от 124-ия етаж на кулата Бурж Халифа. Цената на билета за наблюдателната площадка на кулата е 27 долара при предварително закупуване и при ясно време можете да видите очертанията на Палмовия остров Джумейра, групата острови The World във формата на картата на света и дори небостъргачите на съседното емирство Шаржа.  Дубай е и привлекателна шопинг дестинация. Моловете са над 35, а „Дубай Мол” е най-големият на планетата. Цените са почти като в Европа, но разнообразието е огромно и има много разпродажби.

DUBAI5
fashioninmotion.wordpress.com

Дубай е истински пример за толерантност към чуждоземеца – тук всеки може да изповядва своята религия, в ресторантите и баровете към хотелите се предлага алкохол, облеклото е свободно, няма дискриминация към жените.

Ако искате да посрещнете Нова година в тази екзотична атмосфера, полезно е да знаете, че всяка година се организира българско парти с диджей от България, така че макар и в арабска страна Новата година се празнува подобаващо. В полунощ се танцува дунавско хоро. Менюто е богато, с интернационална и арабска кухня, има и включен алкохол.

DUBAI7
fashioninmotion.wordpress.com

Цените на пакетите варират между 1000 и 1300 евро (в зависимост от категорията на хотела) за програма с 5 нощувки –  http://www.balkancomfort.com/nova_godina_out/view.html?oid=497249 с включена новогодишна гала вечеря и панорамна екскурзия на Дубай с екскурзовод на български език. По време на екскурзията в рамките на няколко часа ще разгледате всички интересни забележителностите, което ви дава възможност в свободното време да се ориентирате кое къде се намира и да се върнете там, където ви е харесало. Ако си разпределите и планирате времето, шест дни са достатъчни, за да се разгледа всичко и да се отиде на плаж, но за тези, които искат по-дълга почивка, има вариант и за 7 нощувки. Цените варират между 780 и 1450 евро. Освен това за разлика от други екзотични дестинации, през новогодишния период от България  до Дубай има директни чартърни полети, които отнемат около четири часа и половина.

По време на престоя си в Дубай можете да отскочите за един ден до столицата на ОАЕ – Абу Даби. Архитектурата и атмосферата там са доста по-различни от тези в Дубай. Абу Даби  нашумя с ултрамодерната си писта за Формула 1, а най-новата атракция е музеят на „Ферари” – Ferrari World Abu Dhabi, чието официално откриване беше на 4 ноември 2010 г. Към музея има и увеселителен парк с най-бързото влакче на ужасите в света.

Разгледайте офертите за тази екзотична дестинация на Балкан Комфорт Д.М.С. www.balkancomfort.com тук:  http://www.balkancomfort.com/nova_godina_out/view.html?oid=497249

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply