Диета за Щастие

Най-новата диета гласи:“Край на диетите!“ Специалистите съветват да забравите за глада и изтощителните тренировки и да започнете да се наслаждавате на себе си. Само така може да откриете ключа към вталяването и да се почувствате истински щастливи.

Кик бокс, тае-бо, хранителен режим, стриктна диета…от кога думите, свързани с красотата, започнаха да звучат като наказание? Толкова мъчителни и тежки…Толкова тъжни и унили! Истерията по това да изглеждаме слаби се превръща в никога не свършващ тест за издръжливост на тялото, духа и сетивата. Къде тогава изчезна удоволствието? Какво се случи с нашата жизненост и с радостта от факта, че се грижим и използваме телата си по здравословен и разумен начин?

Оказа се, че стремежът към съвършенство е онова, което започва да диктува всичко , което правим или не правим. Вече не сме в състояние да четем меню в ресторанта, без да калкулираме калориите, които едно или друго ястие ще ни донесе. Тази първоначална неудовлетвореност от излишните няколко сантиметра в ханша постепенно се пренася и в другите сфери от живота и безпощадно ни въвлича в култ към нещо недостижимо.

happy-diet1
daydreamisland.net

Още от раждането си хората са възпитавани да вярват, че са в състояние да постигнат какво ли не, и че могат да имат всичко. И ако по някаква причина предопределения успех не се състои , значи са претърпели пълен провал. Психолозите сравняват това състояние с игра на покер, при която успехът на всеки от нас е заложен на карта. Например аз виждам, че следващата диета на Дюкан, и вдигам мизата защото ще отида на едномесечен лагер и ще отслабна повече. Така ние намираме все по-нови начини за съревнование.

Надпреварата продължава през целия живот – от ученическия чин до йерархията в офиса. И когато участваме твърде дълго в тази игра, се оказва, че здравословната мотивация, която ни кара да посещаваме фитнеса например, се превръща в част от набора с безбройни правила, които ни става невъзможно да следваме. След това вината, гневът и чувството на провал се разпростират върху ежедневието ни, правейки го горчиво за преглъщане. Друга реакция е, че обръщаме поглед навътре и започваме да се наказваме психологически за абсолютно всеки провал. Така се получава порочен кръг, от който просто няма излизане.

А всъщност удоволствието е прекрасен мотиватор. То е много по-трайно и здравословно , отколкото снимката на кльощавата манекенка, залепена на видно място върху хладилника. Диетолозите са категорични , че когато поведението ни е мотивирано от позитивни , а не от негативни подбуди, резултатът ще бъде много по-ефективен.

И сами лесно може да се убедите в това, особено ако замените скучния фитнес с успокояващи занимания по йога в парка. Малко удоволствие, но такова, което да оцените и с което да усетите промяна. Много психолози смятат, че най-лошото, което можем да причиним на тялото си, е да го събудим в 6 сутринта  и моментално да го изстреляме на пътеката във фитнеса. Тренировките са в основата на нашето физическо и психическо здраве, но пристрастяването към тях може да ни докара до състояние на изхабено и недохранено тяло. В подобни случаи е по-добре леко да намалите спортните занимания за сметка на приятните емоции. Излежавайте се на воля, посрещайте с усмивка първите слънчеви лъчи в леглото с любимия човек. Наслаждавайте се на социалния живот, споделяйки добра храна с приятна компания, вместо да се съобразявате с калориите…

Водим толкова ограничено съществуване, че направо е тъжно. Трябва да спрем, да намалим темпото и да обуздаем себе си, защото заприличваме все повече на онези грандиозни небостъргачи, които освен високи трябва да бъдат и устойчиви на земетресения. Те стоят солидни, но не рядко и те заплащат висока цена. Защото когато си твърд и безкомпромисен, може направо да се счупиш на парчета.

 

ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

Тренирайте умно

Спортувайте с мярка и избягвайте прекомерните натоварвания, защото те няма да доведат до ефикасен резултат. Водещи специалисти в областта на фитнеса наричат подобни състояния “зомби тренинг“. Това се случва тогава, когато вие извършвате самите движения, но безцелно и съответно безрезултатно.

 

Вземете си почивка

Когато следвате определен спортен режим, всички промени целящи да оформят фигурата ви, се случват, когато тялото е в покой. Така че без необходимата почивка няма да видите резултатите, към които се стремите. Напротив-това може да доведе до нарушения в мускулите и разваляне на тяхната форма. Така в резултат на прекомерно натоварване ще свършите изтощени, вместо да направите позитивна промяна.

 

Бъдете гъвкави

Спазването на непосилен режим неизменно води до неуспех, което пък засилва чувството на провал, вина и самонаказание. Вместо това разпуснете самоконтола, в който сте вкопчени, бъдете по-мобилни, защото така по-трудно може да се провалите, и най-вече – осланяйте се на здравословната мотивация за хранене и добър живот.

 

 

 

 

 

 

 

източник: www.ladymagazine.bg

снимка: Pinterest/highertone.wordpress.com

No Comments Yet

Leave a Reply