Дестинация Гърция

Едва ли има някой, който да не е посетил южната ни съседка. Ако все още не сте го направили и имате желание да го сторите ето някои интересни факти за нея.

Поради различния си характер на бреговете и множеството острови, Гърция има 12-тата най-дълга брегова линия в света с дължина 13 676 км.

Тъй като климатът там е субтропичен средиземноморски снегът там е рядко явление Гърция е предпочитана ваканционна дестинация на много хора. Курортите са много и добре развити, а обслужването е на високо ниво. Не случайно не една и две световни звезди предпочитат да почиват на Закинтос, Миконос, Лефкада, Санторини и тн.

Благодарение на вековната си история в Гърция са останали много исторически паметници на културата. Такива са:

Бялата кула в Солун-това е една от основните забележителности на града и негов символ. Намира се на морската стена на Солун на крайбрежния булевард „Ники“.  Построена  от султан Сюлейман Велики  през 1535-36 г. – тя свързвала източната с морската стена на града.Кулата е  цилиндрична с височина 33.90 метра и диаметър 22.70 м. Има приземен  етаж и шест етажа, свързани с вита стълба. Тъй като кулата  е използвана от турците за затвор, където са убити множество революционери и противници на османската власт, тя е била наричана Кървавата кула до края на 19-ти век. Тогава кулата е боядисана в бяло и оттогава я наричат Бялатата кула. Там днес се намира Византийския музей. Постройката е под управлението на Гръцкото министерство на културата и Агенцията за византийските старини.

WHITE TOWER
www.globalen.bg

Акрополът в Атина-Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад – агората.  Там е заседавал съдът, който раздавал правосъдие от ранни зори. Акрополът е светилище с храмове и олтари,  бил  е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия.

Партенонът е най-голямата и висока постройка на Акропола. Той бил храм на богинята Атина. Там била издигната  12-метрова  статуя на Атина Партенос от злато и слонова кост, дело на Фидий, а сега са останали само римски копия.  Вляво се намира по-малък храм – Ерехтейон, който  бил  храм на Атина Полиас, Посейдон, Хефест и херосите Бутес и Ерехтей. Построен е от бял мрамор. В храма се намирало и свещеното маслинено дърво на Атина.

На Акропола се намира и по-малък йонийски храм на Атина Нике.

aKROPOLA
hobyto.com

А какво да кажем за екзотичните острови намиращи се на територията на древна Елада. Ето някои от тях, всепризнати с красотата и комфорта който предлагат:

Остров Евия-изкушението на Гърция

Малцина са почитателите на Гърция, които познават остров Евия. А в случай, че знаят нещо за него, то е под вече рядко срещаното име Евбея.

При все това Евия може да осигури всичко, което прави Гърция любима дестинация на туристите. В северната част на острова откриваме хълмове с гъсти гори и минерални извори, в центъра на острова се намират планинският масив Дирфис и град Еретрия – търговски център на древността, и на юг има гори, проломи и безкрайни плажове.

Много и бързи са пътищата, които отвеждат до Евия. От аерогарата в Атина посетителите могат да стигнат за час до южната част на острова, а от аерогарата във Волос – до северната. Достъпът до острова се осигурява чрез фериботи от различни пристанища (напр. Рафина). Друг начин е пътниците да преминат по един от двата моста, които свързват Халкида с континентална Гърция. Единият от двата се намира над Еврипос – най – тесния проток в света, имащ ширина 40м. Необикновеното в този проток е, че теченията в него променят посоката си на всеки шест часа. Това уникално природно явления е занимавало учените още от древността.

Особено мекият климат през цялата година, приятната температура на водата, безкрайните плажове откъм Егейско море, но и откъм Евбейския пролив в югозападната част на острова, осигуряват ваканция за всички вкусове.

EVIA
optielektronik.com.pl

Закинтос и заливът на костенурките

Една от най – интересните забележителности на остров Закинтос са световноизвестните костенурки Caretta caretta. В един от  заливите на острова морските костенурки снасят яйцата си. Това място е плажната ивица на Лаганас. Именно тук можете да станете част от живота на този застрашен вид и да се докоснете до техните наследници. Тази плажна ивица принадлежи на курортното градче Лаганас, което е известно и като средище на нощния живот. Тук младите се отдават на един безкраен купон. За тях градчето е място за забавления и щури вечери, а сутрин те се почиват на широката плажна ивица. Местните хотели предлагат много изискани студиа на туристите, които им осигуряват просторно и комфортно усещане за отмора.

Друг известен плаж е Навагио. Там любителите на атракции ще се сблъскат с останките на кораб, претърпял корабокрушение. И навсякъде има този прекрасен бял вулканичен пясък, които, както и на останалите острови, е претърпял множество земетресения и вулканични изригвания.

Гмуркайки се освен костенурки можете да зърнете и други красиви обитатели на  огледалните,тюркоазени, морски води.

Това от което ще останете смаяни са сводестите пещери и арки, изваяни от морската вода, под които можете да направите круиз с корабче. Невероятно, нали?! Това, за което говорим са прочутите сини пещери или известните още като сини пещери на Волимес( така се казва и градчето, в близост до тях). Името им произлиза от бледото отражение върху скалите на цвета на водите. Когато ги видите ще се почувствате част от някаква приказка.

Остров Закинтос ще ви дари с една незабравима почивка, тъй като той е пълен с изненади, атракции за гмуркачите, водолазите и любителите на силни усещания!

ZAKINTOS
stock.evgenidinev.com

Перлата на Гърция – Миконос и Делос

Миконос отдавна е бил любимо място за забавления и неговият образ като място на атрактивни позьори и млади, танцувай-до-зори европътешественици или примамва, или обезкуражава потенциални посетители за първи път. Хора, красивата като пощенска картичка столица, е чист, ослепително бял и добре поддържан град. Космополитни клубове, гей-барове и чудесни (често
нудистки) плажове са пръснати из един гол, неплодороден остров, на който са запазени малко от старите гръцки традиции.

Чарът на сухия, суров пейзаж, из който са пръснати уединени вятърни мелници, към 400 църкви, параклиси и храмове и струпаните като бучки захар къщи в главния град с цветни петна от небесносини врати и куполи и яркочервени и розови бугенвилии, не може да бъде заличен от тълпите в силния сезон. Лабиринтът на  тесните улички е бил предназначен да неутрализира вятъра и да обърква пиратите, които нападат Миконос през ХVІІІ и ХІХ в.; те все още объркват туристите, които с радост се изгубват сред таверните, скъпите бутици и домовете на местните  жители.

Местните пеликани са питомни, но намусени талисмани, които се разхождат край водата и изглежда имат да вършат куп неща. Най-малкият от Цикладската група, Миконос е само 16 на 12 км. Може да избегнете тълпите, идващи с круизни кораби, като се отправите към уединените плажове на 3 км извън града и отседнете в интимния клуб -хотел „Кивотос“, най-добрия в Миконос. Или прескочете с корабче до съседния остров Делос.

Малкият, брулен от ветровете остров Делос е митичното родно място на Аполон, бога на истината и светлината, и на неговата сестра-близначка, богинята на луната Артемида. Към 1000 г. пр.н.е. островът е населяван от йонийците и превърнат от тях в религиозен център. Стратегически разположен и защитен от нападения поради свещения си статус, Делоспроцъфтява като главното егейско морско пристанище и център на търговия с роби, преди постепенно да бъде изоставен около 70 г. пр.н.е. Почти целият остров – само 2,5 км2 – е голям археологически музей под открито небе, покрит с древни руини, мозайки и, през пролетните месеци, диви цветя.

Разкопките, започнали в края на ХІХ в., продължават и днес. Най-фотографираното място тук е прочутата Тераса на лъвовете, където са останали пет от първоначалните девет беломраморни звяра (ок. VІІ в. пр.н.е.). Гледайки я отвън,  може да си спомните Арсенала във Венеция;Гърция все още се опитва да си го върне.Миконос

Santorini
crusit.bg

Идиличния Санторини

Като любим на всички гръцки остров, Санторини се отличава с един от най-необичайните егейски пейзажи. Официалното име на острова е Тира, макар средновековното име – изопачено от Санта Ирини, останало от италианците – да е далеч по-широко използвано. Независимо под какво име, това прелестно място е обречено да фигурира във всеки пътеводител за круизи; множество пасажери, които за щастие никога не остават повече от няколко часа, се изсипват на малкия остров през летните месеци. На него има интензивна вулканична дейност (два димящи конуса в потъналата 10 км широка калдера), изказват се и предположения, че Санторини е това, което е останало от митичната Атлантида.

Трийсет и шест вида грозде растат върху плодородната вулканична почва и Санторинипроизвежда възхитително бяло вино, което кара всеки да се чувства щастлив. Варосаните кубични къщи на миниатюрната Оя – известно като едно от най-красивите селища  в Средиземноморието – са разположени на върха на 300-метрови стръмни скали над мастиленосините води на неговата частично потънала калдера („годен за пиене син вулкан“, пише гръцкият Нобелов лауреат, поетът Одисеас Елитис).

В Оя извлечете максималното от своето посещение с престой в ’’Периволас’’, където от терасите може да се наслаждавате на изгледите, заснети на пощенските картички. Излезте от вашия прохладен, подобен на пещера апартамент и се потопете в гледка, подобна на Грандканьон, само че по-хубава. Може и да има по-луксозни хотели в Санторини, но никой не осигурява изгледи на залеза като елегантните прости, подобни на пещери къщички от семейния хотел „Периволас“.

Седемнайсетте ослепително бели варосани къщички имат извити тавани и стени; всяка тераса е покривът на долния апартамент. Една тераса е мястото на басейн без ръбове, неговото егейско синьо е същото като това на морето под него. „Периволас“ е съдаден за любов. Ръчно тъканите и ръчно багрени тъкани и килими на собствениците могат да бъдат открити навсякъде из елегантните стаи за гости, където ръчно плетени гръцки дантели украсяват прозорци и врати.

На две минути бавно ходене е центърът на тихия град Оя и оттук за двайсет минути с кола се стига до туристическата  бъркотия в главния град на острова – Тира. Но за дневния ритуал на гледане на залеза е щастие да седнете на вашата собствена тераса с чаша местно бяло вино в ръка и обещанието за прясно изпечени на скара миди за вечеря в близката таверна.

mikonos
www.sticker-autocollant.com

Какво да ви кажем за нощния живот в Гърция… Малко са думите с които да се опишат емоциите в гръцките таверни, прочули се по целия свят. Няма как да останете равнодушни ако попаднете на такова място, а това със сигурност ще ви се случи ако сте в Гърция.

Много може да се пише за тази прекрасна държава и нейните красоти, но най-добре е да се види и усети на живо. Ето няколко страхотни новогодишни предложения от www.balkancomfort.com :  http://www.balkancomfort.com/NY_out_sobstv_tr.html

 

 

източник: ladymagazine.bg

No Comments Yet

Leave a Reply