Да отслабнем с тиква

Празниците минаха и заминаха, ежедневието ни пое, но равносметката от дългите празнични дни и богати трапези е няколко килограма в повече. Какво да правим? На пазара има страхотни и много вкусни тикви с помощта на които можем да влезем във форма и в дрехите си без особени притеснения.

Печени, варени, сложени като плънка в баницата – тиквите са вкусени и подходящи за всеки. Тиквата  прави истински чудеса за здравето и фигурата ни.

Дори да изядете с удоволствие цяла купа тиква, няма защо да чувствате талията си застрашена – едва ли сте изконсумирали повече от 30 калории, и то почти без мазнини. Тиквата е едновременно нискокалорична и засищата. Може спокойно да включите този плод във вашата диета за вталяване, понеже тя не ни кара да изпитваме недостиг от витамини и минерали . Например 500 г (100 калории) печена тиква внасят в организма ни 50 мг магнезий или точно два пъти повече от четвъртинка шоколад (пак 100 калории).

Тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти – например когато се сервира топла и поръсена с канела . Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина , на който тя е твърде богата. Бета-каротинът е антиоксидант , който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Заради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите .
Тиквата е и богат източник на витамин С и калий , които предпазват от сърдечно – съдови заболявания и нормализират кръвното налягане . Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица – знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре. Не само месната част на тиквата е полезна.Тиквените семки  също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че то подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата , тъй като екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон – мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата .

Рецепта за тиквена супа:

pumkinsoup
jcocina.com

Необходими продукти: 1 кг тиква, 1 малка глава лук, 2 стръка пресен чесън, 50 г масло, 2 кубчета зеленчуков бульон, щипка индийско орехче, щипка бял смлян пипер.

Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на едри парчета,след което се сварява и се задушава със запържените в масло лук и чесън за близо 10 мин. В супата се добавят разтворените зеленчукови бульони в малко топла вода, смления бял пипер и индийското орехче и се пасира. Сервира се с лъжичка квасена сметана.

 

 

източник:zdravno.bg

снимка:clipzine.me

No Comments Yet

Leave a Reply