Да научим децата да помагат в кухнята

Непрекъснато четем и говорим за здравословно хранене и за това колко е полезно децата да са с правилни хранителни навици. Това става най-добре, ако си готвим храната в къщи. Включете и децата в това приятно занимание, уверяваме ви те ще помагат с удоволствие.

Преди години беше традиция да се предават тайните на семейните рецепти  oт поколение на поколение и дъщерите да прекарват часове наред в кухнята с майките и бабите си. Някъде между пристрастяването към видеоигрите, наличието на полуфарикати и микровълнови фурни и вечно заети родители и деца домашните уроци по готвене някак отпаднаха от семейните занимания.

Има обаче много причини да научите децата си да готвят – например по този начин лесно бихте могли да им обясните за полезните свойства на домашно приготвената храна или пък какви витамини се съдържат в отделните продукти и за какво са полезни те. Най-важната причина обаче е, че като научите детето да ви помага в кухнята ще му дадете възможност да да се храни здравословно и да расте здраво. Като се научи да оценява предимствата на прясно сготвената храна пред хамбургерите и другите възможности за бързо хранене, детето несъзнателно ще прави по-разумен избор когато му се налага само да избира с какво да се нахрани в училище или на всички онези места, където не можете да сте с него.

Готвенето е чудесно занимание за децата. Те обичат да изпълняват задачи, като да режат, месят, бъркат и смесват различни продукти. Готвенето им дава чудесна възможност да се чувстват горди с постигнатия резултат пред другите. Във всяка възраст децата могат да се занимават с нещо. Предлагаме ви различни възможности, съобразени с възрастта им:

Какво да правят между 3-6 години

Чудесно могат да се справят с това да мият плодове и зеленчуци. Да изрязват с формички вече разточено тесто или пък дори самите те да го умесят. Също така може да им се доверите да почистят масата.

kidsinthekitchen
circleofmoms.com

Дейности за деца между 6-10 години.

Децата вече могат спокойно да прочетат рецептата, да изготвят списък с необходимите продукти, да използват мерителни съдове, да стриват и мачкат продукти, дори и да режат.

Когато са между 10-12 години

Те вече са достатъчно големи за да спазват последователност и да изпълнят сами определена рецепта, разбира се с малка намеса от ваша страна в зависимост от сложността. Могат спокойно да използват ренде, нож и дори миксер, но под ваше наблюдение.

Имайте предвид, че когато започнете да обучавате детето си в кухнята освен много търпение е важно да го научите и на правила за безопасно ползване на уредите. Това става постепенно с напредване на процеса, в който детето усвоява нови и различни умения.

И не забравяйте-за да накарате детето да заобича готварското изкуство , най-важното е да се забавлявате, да го накарате да почувства удоволствие и желание да приготвя вкусна храна.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: bettycrocker.com

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply