Гръцка мусака

Необходими продукти:

600 г кайма, телешка или смес
1 голям патладжан
2 средно големи тиквички
500 г картофи
1 голяма глава лук, нарязан на ситно или настърган
1 голям домат, пасиран или настърган
3 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
кимион на вкус

1/2 с.л. червен пипер
2 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно
около 2 ч вода + 2-3 с.л. вода или бира – за доомесване на каймата

За заливката:
200 до 400 г кисело мляко (според предпочитанията)
2 големи или 3 малки яйца
2 големи щипки брашно
щипка сол
щипка пипер

За гарниране:
Кисело мляко
копър или магданоз (нарязан на ситно) за поръсване

mousaka3a

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Обелваме патладжана, нарязваме надлъжно на филийки и изкисваме за 20-ина минути в подсолена вода.
Отцеждаме филийките патладжан от водата и нарязваме на кубчета.
Обелваме тиквичките и картофите и нарязваме на кубчета.
В купа смесваме каймата, половината от лука, сол и пипер,  кимион и половината магданоз и размесваме добре, като от време на време добавяме по 1-2 с.л. вода или бира.

В тиган с тежко дъно сгорещяваме зехтина и запържваме останалия лук, патладжана и тиквичките за 5-6 минути.
Прибавяме пасирания домат и задушаваме за още 4-5 минути.
Добавяме червения пипер и картофите и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня, прибавяме на късчета размесената кайма и разбъркваме добре.
Изсипваме в подходящ съд за печене и доливаме с вода, докато се покрие.
Добавяме сол и пипер на вкус, останалия магданоз, разбъркваме и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 40-45 минути, или докато остане само на мазнина.
Междувременно разбиваме в купа съставките за заливката.
Изваждаме от фурната почти готовата мусака, заливаме внимателно с кисело млечната смес и заравняваме.
Връщаме във фурната и печем още 10-ина минути, или до златист загар.
Изваждаме от фурната и поднасяме веднага, гарнирана с кисело мляко и ситно нарязан копър или магданоз.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.