Вълшебните свойства на куркумата

Повечето от нас се интересуват освен от добре познатата ни медицина и от различни домашни рецепти с които може да се лекуват чрез полезните свойства на различните видове билки и подправки. Много от тях ги използваме за различни разкрасителни маски,за готвене, но има и такива с които може да се лекуваме при това успешно. Има такива, които пък помагат за превенция на различни заболявания. Ето такава е добре познатата ни подправка Куркума.

1. Рак

Доказано, е че Куркумата успешно помага за превенция при няколко вида ракови заболявания. Повишава белодробната дейност при страдащи от рак на белите дробове. Най-ефективна е при рак на дебелото черво,простатата и рак на гърдата. Естествено и при много други.

2. Проблеми със сърцето

Помага при превенция на сърдечносъдови заболявания. При повечето хора страдащи от такива заболявания основния проблем е повишения холестерол. Когато холестерола се окисли в кръвта, той влиза в съприкосновение със съдовете  и формира плаки. Витамин В6 и куркумина в куркумата помагат за превенция на този процес.

kurkuma

3. Ревматоиденн артрит

Трябва да сте запознати с факта, че куркумата е най-големият антиоксидант, който спомага превенцията на здравите клетки от разрушителния ефект на радикалите. Комбинацията от антиоксидант и противовъзпалителни свойства могат да помогнат както в превенцията от такова заболяване, така и да се справи човек по-лесно с болката от артрита.

4. Алцхаймер

Последно, но не на последно място са полезните и свойства при страдащите от Алцхаймер. Тази е болестта при която се счита, че куркумата е най-полезна и с най-жизненоважна функция. Много изследвания до този момент доказват, че колкото по-често консумирате от тази подправка, толкова по-високи са шансовете ви да не се разболеете от подобни заболявания. Така, че емного важно куркумата да е една от основните ви съставки в ежедневното ви меню.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимки: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply