Време е за Карнавали

Карнавалът в Ница

За първи път карнавалът в Ница се появява в сегашната си пищна, цветна и шумна форма през 1873 г. и оттогава всяка година един от най-известните радове на Френската ривиера за 15 дни се превръща в домакин на впечатляващото веселие. Близо един милион са посетителите, които ежегодно се стичат на карнавала в Ница.

Карнавалът в Ница е първото голямо зимно събитие на Лазурния бряг. Посетите ли тази част на Франция през февруари или март, ще разберете защо хиляди туристи се стичат тук целогодишно – времето е меко, нищо чудно и по къс ръкав да се окажете.

karnaval_nica
www.nasamnatam.com

Карнавалът в Ница се състои от две отделни събития – карнавалните паради (които се провеждат и денем, и нощем) и парадът на цветята. Шествията на площад „Масена“ включват платформи с огромни алегорични или хумористични фигури, улични танцьори, музиканти от цял свят и специално осветление.

BATAILLE DE FLEURS 2012
www.infotourism.net

По крайбрежието пък минават цветните паради, които поставят акцент на пъстрия и разнообразен свят от цветя в региона на Ница. Модели, облечени в специални костюми, хвърлят цветя към посетителите. И на двете места настроението е приповдигнато, граничещо с лудост и неудържима еуфория.

По време на карнавала се организират и съпътстващи събития и състезания, като например Кралят на гастрономията. Какъв по-добър начин да опознаеш една нация от това да седнеш на масата й?

Manton
forum.all.bg

За да наблюдавате всяко от събитията, трябва да заплатите билет, като цените варират от 10 до 25 евро. Има и няколко безплатни събития. Датата на карнавала се променя в зависимост от Великден.

 

Ето най-добрите предложения за екскурзия до Ница, Мантон и Венеция:http://www.balkancomfort.com/Karnavali/view.html?oid=498080

Карнавалът във Венеция

До завладяването си от Наполеон през 1797 г. издъхващата 1000-годишна Венецианска империя изглежда се е крепяла единствено на хедонистичния ежегоден карнавал (Карневале), когато знатни и богати особи от цяла Европа идват тук, за да се отдадат на разюздани и разгулни празненства, които траят седмици, случвало се и месеци.

Venicecarnaval
www.chambersz.com

Карнавалът във Венеция беше възобновен през 1980 г. и се провежда тъй, сякаш никога не е имало прекъсване. Оставете хаоса и хедонизма на Рио – карнавалът тук е възстановка на лебедовата песен на Най-спокойната република, на богатите дамаски и напудрени перуки, каскади от коприни, костюми, заети от ХVІІІ в. и напомнящи дните на Казанова, на дендитата и героите и маските от италианската комедия дел арте.

Venicecarnaval1
www.elfytours.com

Безброй концерти и събития изтръгват Венеция от зимната летаргия, изпълвайки площадите, църквите и византийските дворци с маскирани гуляйджии. Само най-щастливите притежатели на покани могат да присъстват на маскен баловете на свещи, на които домакини са потомците на дожите и някога мощните благороднически фамилии.

venetia-2
alexandra-travel.com

Едно от редките изключения е също и едно от най-пищните в града: резервирайте си предварително посещение на Il Ballo del Doge (Балът на дожите), провеждан в изографисания, разположен край Големия канал дворец от ХV в. Пизани Морета, сега частна собственост. Това е вечер, изпълнена с екстравагантни банкети и разхождащи се минестрели, всичко това в една магическа атмосфера, осветена от хиляди свещи, пресъздаващи момента, когато La Republica Serenissima все още властва и животът във Венеция действително е бил сякаш мечта.

grandoman-carnival_venice01
grandoman.com

Най-добро време: последните 10 дни преди началото на великите пости. Балът на дожите: провежда се в съботата преди началото на великите пости.

 

Ето най-добрите предложения за екскурзия до Венеция:http://www.balkancomfort.com/Karnavali/view.html?oid=498072  и  http://www.balkancomfort.com/Karnavali/view.html?oid=498085

Карнавалът в Ксанти

Карнавалът в Ксанти е най-големият фестивал в Северна Гърция и изключително културно събитие.

Над 200 000 души го посещават всяка година. Всичко се организира от общината Ксанти и продължава две седмици. Карнавалът включва парад, танци, фолклор, музика, представления на цветни платформи и тълпи от хора.

XANTI - CARNICAL 01
www.interlax-bg.com

През 2014 година кулминацията на празненствата е на 2 март, когато уникалните усещания, придружени с много настроение, местна гръцка кухня и ароматно вино, са гарантирани. За първи път събитието се организира през 1926г. и традициите на честването му продължават до днес. Карнавалните шествия през деня предават щафетата на вечерната забава, озарена от фойерверки и осветление, което съперничи достойно на приказно окрасените коледни базари.

 

Ето най-добрите предложения за екскурзия до Ксанти: http://www.balkancomfort.com/Karnavali/view.html?oid=498091

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимки:www.beverly-travel.com

No Comments Yet

Leave a Reply