Времето не ми стига….ПОМОЩ! Три ключа за намиране на време за всичко.

– Знам какво трябва да направя, но само ако имах свободно време…

– Ако денонощието имаше повече от 24 часа, щях да направя и това и това и това. Но уви….

Сигурно ти се е случвало да го чуваш от тук и от там. Сигурно и на теб самата ти се е случвало да го изречеш поне веднъж в живота. На мен – също, и то не веднъж. И знаеш ли какво разбрах? Разбрах, че когато времето се явява най-големия ми проблем, значи е време да търся проблема другаде.

В момента съм бременна в 8-я месец, а първото ми дете е едва на 3,5г. Освен това уча като редовна студентка, където непрекъснато изнасям доклади и презентации, работя с клиенти, водя тренинги, пиша за две онлайн медии, за сайта си, за страницата ми тук, обучавам се и в програмата за психодрама асистент отделно от университета, а имам и съпруг, на когото обръщам длъжното внимание.

Тази сутрин в университета в продължение на 3 часа представях клиничен случай пред студенти по психология и пред моите преподаватели. Разбрах за ангажимента, който ще имам едвам в четвъртък вечер. И тъй като нямах време да се подготвя в деня преди представянето, нямах и сили да се подготвя нощта преди него, днес станах в 5 сутринта, за да бъда готова навреме.

Защо ти го разказвам ли? За да реферирам към темата с липсата на време. При буквалната му липса го намерих. Откъде? Защо? Защото ми беше важно. Изключително важно! Както за специалността, която съм избрала, така и за качествата, с които се сдобивам всеки път, когато получа обратна връзка от своите колеги и от по-опитните си наставници.

Решаващото в този случай бе моята МОТИВАЦИЯТА, а тя е ключ №1 към намирането на време за всичко. Коя е твоята мотивация и как може да ти помогне да направиш онова, което отлагаш? Вземи един лист хартия и напиши всичко, което ще бъдеш или ще получиш, ако по магически начин намериш това време. Ако не успееш да се сетиш за нищо, значи нямаш нужда от това време. Намери си друго желание и пусни чувството за вина, което вероятно изпитваш от отлагането, на свобода.

Ключ №2 за намиране на време е ПРИОРИТИЗАЦИЯ. Подреди задачите/целите/желанията си по степен на важност и спешност. Започни с онези, които са най-важни и най-спешни. Премини към тези с по-малка важност и спешност и завърши с най-неважните и най-неспешните.

Често имаме склонност да се захващаме с по-рутинните неща. Защо ли? Защото са по-лесни и не изискват екстра усилие. Избираме да си подредим къщата, вместо да се подготвим за изпит. Избираме да отговорим на стотици е-мейли, вместо да свършим по-важна работа, която изисква повече мислене и концентрация. Ако го правиш, разбери защо, като оцениш отлаганата задача/цел/мечта по първия критерий и започни да действаш.

Ключ №3 – СТРАХОВЕТЕ. Задай си следния въпрос: „Какво ме спира от това да го направя? От какво се страхувам?“. Ще се изненадаш колко от хората по света се страхуват както от провала, така и от успеха. Кой е страха, който държи теб далеч от твоята мечта? Може би е скритата лоялност към не толкова щастливите ти родители, братя и сестри. Може би си мислиш, че ако успееш, ще ги накараш да се чувстват зле. Може би си имала неуспешен опит в миналото, който те спира да предприемеш първата крачка. Може би се страхуваш да загубиш нещо друго/някой, ако отделиш време за това, което искаш. Намери страха, който те пази с удобната маска наречена „липсата на време“ и потърси своя начин да го изкорениш. Ключ №4 – Имаш ли свои ключове, които използваш за намирането на време? Кои са те? Сподели го с мен долу под статията и ще помогнеш поне на един човек още днес да е по-близо до своята мечта.

Ако искаш да намериш своя мъж мечта, то най-добре си свали книгата на Олга!

banner

Искрено ваша

bg_loader

No Comments Yet

Leave a Reply