Вечното дерби: жената vs кантара

Борбата с килограмите е пословичен проблем за много хора, затова темата  никога не излиза от актуалност. И въпреки, че на пазара може да намерите безброй книги с  “вълшебни“ указания за отслабване или с препоръки за правилно хранене, митовете никога не свършват. Затова решихме да развенчаем 10-те най-често срещани неверни твърдения, които със сигурност пречат на успеха на всяка диета или пък ви подлагат на хранителни изтезания, от които обаче няма никакъв резултат.

МИТ 1

Нискомаслените храни са най-полезни

Отдавна битува мнението, че мазнините са най-големият враг на фигурата. Истината е, че тялото се нуждае от мазнини за да се зарежда с енергия и да поддържа нормалния си тонус. Те са необходими за транспортирането и усвояването на витамините в организма. Дневно жените се нуждаят от 70 г. мазнини, а при мъжете са 95 г. Така, че ако искате да отслабнете , не се лишавайте напълно от тях, достатъчно е да следвате съветите на диетолозите  и да приемате ненаситени мазнини, като тези съдържащи се в зехтина и авокадото. От друга страна погрешно се поставя знак за равенство между нискомаслени и нискокалорични храни, което в някои случаи е голяма заблуда.

 

МИТ 2

Качваме килограми вечер

Повечето диети напълно забраняват храненето след 18 часа, защото се смята, че поетите калории не се изразходват и се превръщат директно в мазнини. Нови изследвания в тази посока показват, че количеството поета храна при хората, които се хранят късно вечер имат лош хранителен режим. А това по естествен начин води до неспособност да контролират глада си и да поемат количества храна много по-големи от необходимото. Така, че не се притеснявайте да си поръчате салата с парче пилешко месо в 21 ч. – това няма да развали диетата ви. По-важното е да не стресирате тялото си с пълна липса на храна.

 

МИТ 3

Достатъчно е да изключим една хранителна група

Има много диети, които са направени на този принцип.те ни съветват да премахнем от менюто си мазнините или въглехидратите и ни гарантират бързи резултати. Но тази идея не е никак добра, защото липсата на определени вещества веднага повлиява на цялото тяло и може да намали тонуса ви, да ви направи податливи на вируси и инфекции или да повлияе зле на хормоналния баланс на тялото. Освен това ако изключите напълно мазнините или въглехидратите от менюто си, в момента в който ги включите пак, тялото ще се опита да се запаси и ще се получи т.н. йо йо ефект. Затова е много важно менюто ви да е балансирано.

DIET1

МИТ 4

Приемайте по-малко калории от изразходваните

Като цяло това твърдение не е вярно. Не забравяйте, че тялото е интелигентна система, чиято основна цел е да оцелее. Затова то много бързо се приспособява към условията, в които е поставено. Ако намалите дневния прием на калории, организмът ви ще свикне да се задоволява с  полученото и ще пренастрои метаболизма, така че количеството да му стига. Именно поради тази причина много хора успяват да свалят няколко кг в началото на диетата и след това замръзват на определена цифра. Затова е важно диетата да е разнообразна и да е съчетана с физическа активност, ако искате да видите резултати.

 

МИТ 5

Няколко дни гладуване са достатъчни

Това е доста разпространена “диета“ особено при подрастващите и при по-младите жени.  Трябва да знаете, че при такъв драстичен глад свалените 2-3 кг. не са от изгорени мазнини, а от изхвърлени течности. Затова веднага след като минете на нормалния си режим на хранене те се връщат там от където са свалени. Препоръчваме ви ако нямате сериозни проблеми с теглото да си правите разтоварващи дни един или няколко пъти в седмицата, като консумирате само чай, вода и плодове. Ако практикувате това за 2-3 месеца ще свалите средно 4-5 кг. трайно. Всъщност ако искате добра фигура трябва да промените цялостното си отношение към храненето и да свикнете да спазвате определени правила.

 

МИТ 6

Само плодове и зеленчуци 

Да изкарате цяла седмица само на такава храна е не само трудно, а и напълно нездравословно. В градски условия, когато сте затрупани с работа и ежедневен стрес на организма му е необходимо достатъчно количество енергия за да издържи на напрежението. Това няма как да стане само от плодове и зеленчуци. Ако практикувате подобен режим на хранене няма как да не отслабнете, но накрая ще се чувствате като изстинскан лимон и организмът ви ще е изтощен.Затова по-добре не рискувайте, а заложете на балансирано хранене.

PASTA1
bakeyourday.net

МИТ 7

От паста се дебелее

Съществува следната теория – когато приемате въглехидрати, тялото ги трансформира в захари, които се превръщат в мазнини. Истината е , че сами по себе си въглехидратите не са причина за напълняване. Тук истинския враг са излишните калории, които приемаме чрез не добре преценените количества паста и висококалоричните сосове. Затова диетолозите съветват да не изключвате пастата от менюто си, а да промените начина по който я консумирате.

 

МИТ 8 

Кафето и млякото ни помагат да отслабнем

Смята се, че кафето потиска апетита и засилва метаболизма, а калцият в млякото помага за бързото разграждане на мазнините. Въпреки това двете твърдения са неоснователни  и ако ви харесва пийте по една или две чаши кафе на ден, но не очаквайте чудеса заради това. От друга страна млечните продукти са важни за балансираното хранене и е добре да присъстват в диетата ви, но най-добре заложете на техните нискомаслени варианти.

koffee
icecreamcottage.tumblr.com

МИТ 9

Балсамовият оцет е най-подходящ за дресинг

Вярно е , че той съдържа 0% мазнини и само 3 калории на 5 мл. , така че няма причина да не го предпочитате ако сте на диета. Всъщност най-полезен е дресинга от Авокадо, който съдържа 15 пъти повече бета каротин и 7 пъти повече алфа каротин от останалите мазнини.А тези вещества са важни за добрия метаболизъм и за правилното усвояване на останалите  хранителни вещества.

 

МИТ 10

Всички подслаждащи добавки са вредни

Това важи с пълна сила за бялата захар и останалите изкуствени подсладители. Проблема при бялата захар , е че при нейната преработка остава само чистата захароза, а полезните вещества, като калий, магнезий, калций и желязо напълно отсъстват. Затова не само при диети, но и в ежедневната си консумация е хубаво да замените бялата с кафява захар. Ако сте на диета най-добре е да консумирате мед.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

 

No Comments Yet

Leave a Reply