Бисквитена торта с Швейцарски маслен крем и орехов крокант

Тази адски вкусна торта  е любимата бисквитена торта вкъщи – с плътен и наситен вкус и сластен аромат на масло и ром!
Необходими продукти:
550 г обикновени бисквити
5 -6 с.л. неподсладено какао (по избор)
1 чаша прясно мляко
За крема:
500 г масло, на стайна температура
8 белтъка
2 чаши пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия
2 ч.л. есенция ром
За кроканта:
1 1/2 чаша захар
1/3 чаша студена вода
1 чаша орехи, нарязани
2 с.л. ром
1 ч.л. есенция ром
За топинга:
5 с.л. неподсладено какао
плодчета физалис, за декорация (по избор)
torta
Начин на приготвяне:
Подготовка:
Застиламе дъното на 22 см форма за торти с падащо дъно с хартия за печене и намасляваме хартията и стените на формата.
Върху правоъгълен лист хартия за печене очертаваме дъното на тортената форма, прегъваме внимателно и с ножица изрязваме по очертанията на кръга  разтвор с ширина около 0.5 см. – целта е да получим в хартията прорез с ширина около 1 см., който впоследствие ще използваме за декориране на тортата с какао.
Прегъваме втори лист хартия и изрязваме прорез с ширина около 1 см  и с дължина приблизителна на диаметъра на тортата – отново необходим за декорирането с какао на тортата.
На кроканта:
Приготвяме кроканта, като в подходящ съд карамелизираме  захарта и водата, добавяме орехите, рома и есенцията и разбъркваме добре. Отстраняваме и изсипваме върху хартия за печене или намаслена работна дъска и оставяме да изстине.
След като карамелът е напълно изстинал, начупваме на парчета и блендираме или счукваме през хартия или фолио с дървен чук за пържоли, до получаването на дребни кристали, разделяме сместа на 2 равни части и оставяме настрани. *** Кроканта се овлажнява сравнително бързо, затова е добре да я приготвим непосредствено преди употреба
На Швейцарския маслен крем:
*** За приготвянето на Швейцарския маслен крем обикновено си позволявам една дребна хитрост – заменям кристалната захар с пудра захар, която се разтваря по-бързо, за да предотвратя пресичането на белтъците при обработката им на водна баня – една от основните трудности при приготвянето на този крем – и номерът 🙂 винаги сработва чудесно…
Разбиваме белтъците и пудрата захар с миксер на средна скорост в термоустойчива купа на водна баня върху съд с къкреща вода и на на слаб огън, като внимаваме водата да не завира, докато захарта се разтвори и сместа се посгъсти за около 3-4 минути. Ако не разполагаме с готварски термометър, проверяваме температурата на сместа с пръст – не бива да е гореща а само топла, за да не се сготвят белтъците.
Отстраняваме купата от водната баня и внимателно изтриваме водните капки от конденза по купата, включително и дъното й, за да не позволим попадането на вода в сместа, което може да провали начинанието ни.
Прехвърляме внимателно сместа в абсолютна суха купа на стенд миксер (или ползваме същата купа) и разбиваме с миксер на висока степен, докато сместа удвои обема си и се получи лъскаво тесто като за целувки – около 7-8 до 10 минути.
Добавяме есенцията ром и отново разбъркваме.
Без да прекъсваме разбъркването с миксера, добавяме на 4-5 пъти маслото,  и разбъркваме добре след всяко добавяне. След първоначалното добавяне на масло, сместа леко се втечнява, което не бива да ни притеснява, защото постепенно със следващите добавяния и разбърквания консистенцията се уплътнява и стяга. След като сме добавили и последната част от маслото, продължаваме да разбиваме с миксер още 10-15 минути, при което кремът се сгъстява и се получава плътен и гладък крем.
Разделяме крема в съотношение 2 към 1, като 2/3 от сместа ползваме за пълнежа на тортата, а останалата 1/3 за глазурата.
***Добре е да започнем да нанасяме крема непосредствено след приготвянето му, но ако случайно ни се наложи да прекъснем приготвянето на тортата и кремът се втвърди повече и е труден за обработка – разбиваме отново за няколко минути с миксер първо на средна, а след това на висока скорост.
Сглобяване на тортата:
Разделяме първите 2/3 от крема на 5 приблизително равни части – за всеки от блатовете на тортата.
Разделяме и половината от кроканта на 5 части също – за поръсване между блатовете…
Изсипваме в плитък и широк съд прясното мляко и потапяме двустранно,  за по-малко от половин минута, част от бисквитите – колкото ще са ни необходими за съответния ред на тортата.
Подреждаме плътно първия ред потопените в мляко бисквити по дъното на формата и покриваме с маслен крем. Поръсваме с крокант и с 1 с.л. какао.
Подреждаме втория ред натопени в мляко бисквити и отново намазваме с крем и поръсваме с крокант и како.
Повтаряме процедутата до петия ред бисквити включително, след което нанасяме шести – последен ред бисквити, покриваме тортената форма с еластично фолио и оставяме тортата за 20-30 минути в хладилника да стегне.
След като тортата е стегнала достатъчно, изваждаме от хладилника, освобождаваме от формата и прехвърляме върху подходящ поднос или чиния.
Обкантваме с ленти от фолио или хартия за печене подноса около тортата за по-лесно нанасяне на кроканта.
Изсипваме останалата 1/3 част от масления крем върху тортата и разнасяме равномерно, покривайки тортата от всички страни и заглаждаме.
Поръсваме тортата с втората част от кроканта – първо равномерно отгоре, след което покриваме с крокант лентите фолио или хартия, обкантващи тортата, и внимателно притискаме лентите с кроканта към страничните части на тортата… Където е необходимо си помагаме с кухненска шпатула, по широк нож или ръка. Добре е да нанесем кроканта веднага след нанасяне на крема.
След като тортата е покрита равномерно с крокант, покриваме с хартията за печене, върху която сме изрязали кръглия прорез, така че прорезът да покрива периферията на тортата, и през сито внимателно посипваме с какао, докато получим добре оформен какаов кант по ръба на тортата.
Отстраняваме хартията и с остър нож или макет маркираме върху тортата 8-12 равни парчета.
С помощта на правия прорез върху другия лист хартия посипваме маркираните линии, като посипваме през сито с какао.
По избор декорираме тортата с плодчета физалис и оставяме да стегне в хладилника поне 2 часа (най-добре за през нощта).
Разрязваме тортата с остър нож и сервираме с допълнителни плодчета физалис по избор.
No Comments Yet

Leave a Reply