Пролетта е близо!
Всяка година по това време естественият ни часовник ни подсеща, че е време да обновим режима си на хранене. Време е за приготвяне на пресни зелени салати със спанак! 🙂
Защо избрах спанак ли?
Всички знаем известната анимационна поредица за Попай Моряка нали? Дори и днес най-малките знаят за ползата от консумирането на спанак. 🙂
По съдаржание и хранителни вещества спанака е изключително полезен. Богат е на витамин С, витамини А, В, В1, В2, В6,РР и в по-малко количество витамин К. В листата на зеленчука съдържа, много ценна фолиева киселина, както и минерални вещества-магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод, манган и мед. Подходящ е и за хора страдащи от анемия.
Днес ви предлагам една много вкусна и полезна салата със спанак, червено цвекло, бадемов топинг със зехтин, чесън, хималайска сол и орехчета от Таня Резачева
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
300гр. Бейби спанак
1 глава червено цвекло (настъргано на ренде)
1 скилидка чесън (пресован)
200гр.сурови бадеми
1 шепа орехчета (натрошени)
2 с.л.-зехтин
1с.л – лимонов сок
Хималайска сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бдемовият топинг се приготвя като се сложи 200грама предварително накиснати бадеми от предната нощ във вода, обелват се и се смилат в блендер с вода. След това се прецежда с цедка и се използва гъстата каша, а бадемовото мляко може да го използвате за други цели.
Приготвяне на дресинга: В малко бурканче сложете пресованият чесън, зехтина, лимоновият сок и хималайската сол. Затворете бурканчето с капачка и разклатете енергично, докато съставките се смесят добре.
В салатна купа сложете бейби спанака, след това настърганото червено цвекло, върху него бадемовият топинг , поръсваме натрошените орехчета и на края залейте салатата с дресинга
Да ви е сладко 😉
снимка: Таня Резачева